12/10/10

Η Σύνοδος της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη


Τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των ισλαμικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η 26η Σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης (COMCEC) του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 550 περίπου εκπροσώπων από 49 ισλαμικές χώρες. Στην ετήσια σύνοδο της επιτροπής κυριάρχησε το θέμα της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεών της στον ισλαμικό κόσμο. Έγιναν επίσης αναφορές στο Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και το ζήτημα του Κασμίρ.

Οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου εγκαινιάστηκαν με την απαγγελία αποσπάσματος του Κορανίου από τον ιμάμη του τεμένους Μπεγιαζίτ, Σουάτ Γκιοζούτοκ. Τις εργασίες της συνόδου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος μάλιστα πριν ξεκινήσει την ομιλία του δεν λησμόνησε να απαγγείλει το μπασμαλά – δηλαδή την έκφραση με την οποία ξεκινά μια σουρά (στοίχος) του Κουρανίου και μεταφράζεται ως εξής: «εις το όνομα του Αλλάχ, του ελεήμων και του πολυεύσπλαχνου» – στα πρότυπα των ηγετών του ισλαμικού κόσμου, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση για τον αρχηγό ενός «κοσμικού» κράτους! Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Ενώ το παρόν έδωσε και ο τούρκος γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης, Καθ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Στην ομιλία του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσεως στα χρονίζοντα προβλήματα του ισλαμικού κόσμου. Και σημείωσε ότι οι ισλαμικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν πλούσιες φυσικές πηγές, δεν απολαμβάνουν τα αγαθά της ευημερίας και ανάπτυξης στο βαθμό που τους αναλογεί, καθώς η ανέχεια και η φτώχεια επιτείνεται από τις συρράξεις, τη βία και τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τον Γκιούλ η εν λόγω κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την «κατάργηση των συνόρων»! Υποστήριξε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων φαινομένων απαιτεί μια κοινή δράση εκ μέρους των ισλαμικών χωρών. Ο Γκιούλ συνέχισε λέγοντας ότι επειδή τα σύνορα «περιορίζουν τις σχέσεις και δυσχεραίνουν την επικοινωνία» μεταξύ των ισλαμικών χωρών, θα πρέπει να καταργηθούν ούτως ώστε ο ισλαμικός κόσμος να σημειώσει το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη, προδίδοντας έτσι τις διαθέσεις της Άγκυρας να ηγηθεί τον ισλαμικό κόσμο. Πρότεινε, τέλος, να επισπευτούν, αφενός, οι εργασίες για τη μείωση των δασμών μεταξύ των ισλαμικών χωρών, κάτι που θα αυξήσει και την κίνηση κεφαλαίων, και αφετέρου, την άρση των θεωρήσεων εισόδου (visa) μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος των αραβικών χωρών, ενός εκ των τριών γεωγραφικών ομάδων χωρών στα πλαίσια του ΟΙΔ, ο υπουργός οικονομικών του Κουβέιτ Μουσταφά αλ-Σεμαλί, σημείωσε από τη μεριά του ότι η δημιουργία μηχανισμών για την καλύτερη διαχείριση κρίσεως και η αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους των μελών της επιτροπής.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ισλαμικό κόσμο, όπως τα γεγονότα στα ανοιχτά της Γάζας με τον στολίσκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους παλαιστινίους, τις φυσικές καταστροφές στο Πακιστάν, την απόπειρα καύσης του κορανίου στις ΗΠΑ κ.λπ. Στη σύνοδο συμμετείχε και όργανο του ψευδοκράτους για να αναπτύξει τις θέσεις του κατοχικού καθεστώτος. Βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει τη συνδρομή του ισλαμικού κόσμου για την άρση (παραβίαση) του οικονομικού αποκλεισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Κύπρου. Και επισήμανε ότι η κακή οικονομική κατάσταση του καθεστώτος οφείλεται αποκλειστικά στα μέτρα που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα!

Ας υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία ανέλαβε την ηγεσία της Μόνιμης Επιτροπής το 1984, επί προεδρίας του στρατηγού Κενάν Εβρέν, και έχει εδρεύει στην Άγκυρα. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στην επιτροπή τόσο για τον οικονομικό της χαρακτήρα όσο και για το ότι εμπίπτει στη γενικότερη στρατηγική «προσέγγισης» με τον ισλαμικό κόσμο. Η συγκέντρωση σημαντικών θέσεων του οργανισμού, όπως εκείνη του γενικού γραμματέα, στα χέρια της Τουρκίας, επιτρέπει μια καλύτερη διείσδυση κυρίως στις εύπορες αραβικές χώρες, κάτι που ενισχύει σαφώς το πολιτικό γόητρο της Τουρκίας και της επιτρέπει να επιδιώκει αποτελεσματικότερα τα εθνικά της συμφέροντα.

Στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία που διανύουμε, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλα τα μέσα, αφενός, για να ηγηθεί τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, ο οποίος διαθέτει διόλου ευκαταφρόνητη ισχύ στα οικονομικά πράγματα, και αφετέρου, για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Λευκωσία. Επιβάλλεται συνεπώς να αναπτυχθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες εκ μέρους μας για να εξουδετερώσουν με αποτελεσματικό τρόπο την κινητοποίηση της Άγκυρας.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: