25/10/10

Η Απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Απευθείας Εμπόριο με τα Κατεχόμενα


Θετική εξέλιξη σημειώθηκε στο Κυπριακό μετά την έγκριση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Επιτροπή Νομικών υποθέσεων. Η απόρριψη της νομικής βάσης που πρότεινε η Επιτροπή απομακρύνει τα σενάρια για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Επιτροπή Νομικών υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε μία σημαντική απόφαση που ανατρέπει τις εκβιαστικές κινήσεις της Άγκυρας που στόχευαν στην έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα. Η εν λόγω απόφαση απορρίπτει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξασφάλιζε καταχρηστικά στο Ψευδοκράτος να διεξάγει απευθείας εμπόριο με την ΕΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία (18 υπέρ, 5 κατά και μία αποχή) την απόφαση βάσει της οποίας ο υπό εξέταση Κοινοτικός Κανονισμός που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στηριχτεί σε λάθος νομική βάση. Αναλυτικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ως νομική βάση τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ένωσης, δηλαδή, το άρθρο 207 της Συνθήκης της ΕΕ. Η νομική βάση που είχε προταθεί από την Επιτροπή ενίσχυε τις τουρκικές θέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς θεωρούσε ότι η Ένωση θα είχε εμπορικές σχέσεις με τρίτη χώρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει, δηλαδή, ότι οι Βρυξέλλες θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος ως κράτος, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της Ένωσης: Της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και το σημαντικότερο θα δικαιολογούσαν μια ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών κεκτημένων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τα κακώς κείμενα ήρθε, λοιπόν, να διορθώσει η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποδέχεται αυτούσια τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του ίδιου θεσμού. Η εν λόγω γνωμάτευση απορρίπτει τη νομική βάση που προτείνει η Επιτροπή και σημειώνει ότι η ορθή νομική βάση θα μπορούσε να ήταν το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

Η εν λόγω απόφαση θα συζητηθεί βέβαια και σε άλλα επίπεδα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως επίσης το θέμα θα εξεταστεί προσεχώς και στο Συμβούλιο (Υπουργών) της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση έχει ενισχυθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από αυτή την εξέλιξη. Σε περίπτωση που ο κανονισμός βασιστεί στο Πρωτόκολλο 10, η Λευκωσία θα έχει διακαίομαι να ασκήσει βέτο και έτσι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας εμπορίου με το Ψευδοκράτος.

Η απόφαση δυσαρέστησε, όπως θα αναμενόταν, την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι η Ένωση δεν τήρησε τις «υποσχέσεις» της. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον φιλοξενούμε αυτές τις μέρες, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν του 2004 οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί την άρση του αποκλεισμού και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους. Αντιθέτως, υποστήριξε ο Έρντογαν, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού έχει συνδεθεί παράνομα με τη Συμφωνία της Άγκυρας του 2005 που προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα! Ο δε τουρκικός Τύπος χαρακτήρισε την απόφαση ως «απαράδεκτη» και ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της επιτροπής χρηματίστηκαν από τους Έλληνοκύπριους βουλευτές, ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και ότι η προτεινόμενη νομική βάση είναι προβληματική! («Ζαμάν», 20/10/2010)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε ολέθριο ολίσθημα προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι βεβαίως κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004! Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ανατρέψει τα κακόβουλα σχέδια και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, Λευκωσία και Αθήνα να συνταχθούν και να συνεργαστούν για την απόρριψη του Κανονισμού της Επιτροπής στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο οποίος εάν ψηφιζόταν θα άνοιγε το δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, παραγνωρίζοντας έτσι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και θέτοντας τέλος στις ελπίδες απόδοσης δικαιοσύνης στο κυπριακό δράμα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος



Για περισσότερα...

20/10/10

Τα «ανοίγματα» της Άγκυρας προς το Πατριαρχείο και τα «ανταλλάγματα»




Σε απρόσμενες «παραχωρήσεις» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται να έχει προχωρήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές της γείτονος δεν οφείλονται στις αλτρουιστικές διαθέσεις της ή στον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.

Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αποκάλυψαν ότι το τουρκικό Δημόσιο ετοιμάζεται να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στον νόμιμο κάτοχό του, δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί υπέρ της επιστροφής του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας χρονικό περιθώριο στην Άγκυρα ενός τριμήνου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε να μεταβιβάσει την κυριότητα του Ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόφαση ελήφθη μεν ομόφωνα, ωστόσο η προτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης ήταν αρχικά να μεταβιβαστεί η κυριότητα όχι στο Πατριαρχείο, αλλά στο κοινωφελές ίδρυμα της νήσου Πριγκήπου. Και ο λόγος προφανώς συνδέεται με την αναγνώριση του Πατριαρχείου. Ως γνωστόν, η Άγκυρα αμφισβητεί πέραν του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου και το νομικό του καθεστώς. Το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης της κυριότητας του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο εντός ολίγων εβδομάδων γεμίζει λοιπόν με αισιοδοξία το Φανάρι, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεση αναγνώρισή του. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης δεν έχει νομική ισχύ. Ας σημειωθεί ότι το Δικαστήριο των Πριγκηπονήσων έχει ήδη αποφανθεί επί του θέματος υπέρ του Πατριαρχείου και θα πρέπει να καθαρογραφεί πλέον η απόφαση, διαδικασία που θα κρατήσει τουλάχιστον ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο η Άγκυρα φαίνεται να κάνει παραχωρήσεις είναι η διαδοχή στον οικουμενικό θρόνο. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει στο Πατριαρχείο τα έγγραφα σχετικά με την πολιτογράφηση 15 Μητροπολιτών. Από τους εν λόγω Μητροπολίτες απερρίφθη η αίτηση του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ιεράρχες που διαθέτει το Πατριαρχείο, με τη δικαιολογία ότι είναι κάτοχος αυστριακού διπλωματικού διαβατηρίου. Την απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας προσπάθησε να την παρουσιάσει η ισλαμική κυβέρνηση, για λόγους προβολής στη διεθνή κοινότητα, ως άνοιγμα προς τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Στην προκειμένη περίπτωση προσπαθεί να πείσει τη Δύση ότι έτσι εξασφαλίζεται η διαδοχή στον οικουμενικό θρόνο, καθώς η τουρκική νομοθεσία απαιτεί να είναι τούρκος υπήκοος ο Πατριάρχης!

Οι απρόσμενες υποχωρήσεις της Άγκυρας σε ζητήματα που αφορούν άμεσα το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν περνάνε απαρατήρητες από τους αναλυτές. Πέρα από κάθε καχύποπτη διάθεση, η αλήθεια είναι ότι η μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας δεν συμβαδίζει με τις πρόσφατες κινήσεις της. Να οφείλεται άραγε η αλλαγή στην πίεση των διεθνών θεσμών, όπως το ΕΔΑΔ, ή της παγκόσμιας κοινής γνώμης; Ευχόμαστε μόνο να μη συνδέεται με παραχωρήσεις στην ελληνική Θράκη με τη συγκυρία των εκλογών δευτεροβάθμιας διοίκησης στη χώρα μας, που συμπίπτουν χρονικά περίπου με την έκδοση της απόφασης από το τουρκικό δικαστήριο τον προσεχή Νοέμβρη... Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε ήδη προσκαλέσει την τουρκική ηγεσία και θα μας επισκεφτεί σε λίγες εβδομάδες, η οποία ως γνωστόν δεν χάνει τον χρόνο της με εθιμοτυπικού χαρακτήρα επισκέψεις. Όσο για το θέμα της πολιτογράφησης των Μητροπολιτών, είναι εξίσου περίπλοκο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ορισμένοι από τους εν λόγω ιεράρχες υπηρετούν σε Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.

Η κοινή λογική, με βάση όσα έχουν προηγηθεί όλες αυτές τις δεκαετίες, λέει ότι το τουρκικό «άνοιγμα» προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να αποδοθεί στην καλή διάθεση της Άγκυρας ούτε στο γεγονός ότι συνειδητοποίησε πως παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και τις πανανθρώπινες αξίες και επιθυμεί να συμμορφωθεί. Γιατί με αυτήν τη λογική θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από τη Μεγαλόνησο, να είχε αποκαταστήσει την αδικία στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, να είχε άρει το casus belli, να είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων κ.ο.κ. Και δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας που διανύουμε, είναι εξίσου δύσκολο να ισχυριστούμε ότι το γεγονός οφείλεται στις «ασφυκτικές» πιέσεις που «ασκούμε». Άρα το μόνο που απομένει είναι…

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 17/10/2010

Για περισσότερα...

12/10/10

Η Σύνοδος της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη


Τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των ισλαμικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η 26η Σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας της Ισλαμικής Διάσκεψης (COMCEC) του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 550 περίπου εκπροσώπων από 49 ισλαμικές χώρες. Στην ετήσια σύνοδο της επιτροπής κυριάρχησε το θέμα της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεών της στον ισλαμικό κόσμο. Έγιναν επίσης αναφορές στο Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και το ζήτημα του Κασμίρ.

Οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου εγκαινιάστηκαν με την απαγγελία αποσπάσματος του Κορανίου από τον ιμάμη του τεμένους Μπεγιαζίτ, Σουάτ Γκιοζούτοκ. Τις εργασίες της συνόδου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος μάλιστα πριν ξεκινήσει την ομιλία του δεν λησμόνησε να απαγγείλει το μπασμαλά – δηλαδή την έκφραση με την οποία ξεκινά μια σουρά (στοίχος) του Κουρανίου και μεταφράζεται ως εξής: «εις το όνομα του Αλλάχ, του ελεήμων και του πολυεύσπλαχνου» – στα πρότυπα των ηγετών του ισλαμικού κόσμου, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση για τον αρχηγό ενός «κοσμικού» κράτους! Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Ενώ το παρόν έδωσε και ο τούρκος γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης, Καθ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Στην ομιλία του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσεως στα χρονίζοντα προβλήματα του ισλαμικού κόσμου. Και σημείωσε ότι οι ισλαμικές χώρες, οι οποίες διαθέτουν πλούσιες φυσικές πηγές, δεν απολαμβάνουν τα αγαθά της ευημερίας και ανάπτυξης στο βαθμό που τους αναλογεί, καθώς η ανέχεια και η φτώχεια επιτείνεται από τις συρράξεις, τη βία και τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τον Γκιούλ η εν λόγω κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την «κατάργηση των συνόρων»! Υποστήριξε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων φαινομένων απαιτεί μια κοινή δράση εκ μέρους των ισλαμικών χωρών. Ο Γκιούλ συνέχισε λέγοντας ότι επειδή τα σύνορα «περιορίζουν τις σχέσεις και δυσχεραίνουν την επικοινωνία» μεταξύ των ισλαμικών χωρών, θα πρέπει να καταργηθούν ούτως ώστε ο ισλαμικός κόσμος να σημειώσει το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη, προδίδοντας έτσι τις διαθέσεις της Άγκυρας να ηγηθεί τον ισλαμικό κόσμο. Πρότεινε, τέλος, να επισπευτούν, αφενός, οι εργασίες για τη μείωση των δασμών μεταξύ των ισλαμικών χωρών, κάτι που θα αυξήσει και την κίνηση κεφαλαίων, και αφετέρου, την άρση των θεωρήσεων εισόδου (visa) μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος των αραβικών χωρών, ενός εκ των τριών γεωγραφικών ομάδων χωρών στα πλαίσια του ΟΙΔ, ο υπουργός οικονομικών του Κουβέιτ Μουσταφά αλ-Σεμαλί, σημείωσε από τη μεριά του ότι η δημιουργία μηχανισμών για την καλύτερη διαχείριση κρίσεως και η αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους των μελών της επιτροπής.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ισλαμικό κόσμο, όπως τα γεγονότα στα ανοιχτά της Γάζας με τον στολίσκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους παλαιστινίους, τις φυσικές καταστροφές στο Πακιστάν, την απόπειρα καύσης του κορανίου στις ΗΠΑ κ.λπ. Στη σύνοδο συμμετείχε και όργανο του ψευδοκράτους για να αναπτύξει τις θέσεις του κατοχικού καθεστώτος. Βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει τη συνδρομή του ισλαμικού κόσμου για την άρση (παραβίαση) του οικονομικού αποκλεισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Κύπρου. Και επισήμανε ότι η κακή οικονομική κατάσταση του καθεστώτος οφείλεται αποκλειστικά στα μέτρα που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα!

Ας υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία ανέλαβε την ηγεσία της Μόνιμης Επιτροπής το 1984, επί προεδρίας του στρατηγού Κενάν Εβρέν, και έχει εδρεύει στην Άγκυρα. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στην επιτροπή τόσο για τον οικονομικό της χαρακτήρα όσο και για το ότι εμπίπτει στη γενικότερη στρατηγική «προσέγγισης» με τον ισλαμικό κόσμο. Η συγκέντρωση σημαντικών θέσεων του οργανισμού, όπως εκείνη του γενικού γραμματέα, στα χέρια της Τουρκίας, επιτρέπει μια καλύτερη διείσδυση κυρίως στις εύπορες αραβικές χώρες, κάτι που ενισχύει σαφώς το πολιτικό γόητρο της Τουρκίας και της επιτρέπει να επιδιώκει αποτελεσματικότερα τα εθνικά της συμφέροντα.

Στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία που διανύουμε, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλα τα μέσα, αφενός, για να ηγηθεί τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, ο οποίος διαθέτει διόλου ευκαταφρόνητη ισχύ στα οικονομικά πράγματα, και αφετέρου, για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Λευκωσία. Επιβάλλεται συνεπώς να αναπτυχθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες εκ μέρους μας για να εξουδετερώσουν με αποτελεσματικό τρόπο την κινητοποίηση της Άγκυρας.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Για περισσότερα...

5/10/10

Καταδίκη της Τουρκίας από το Κογκρέσο για βαρβαρότητες στην Κύπρο


Νέα καταδικαστική απόφαση για τις βαρβαρότητες που διέπραξε η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο, ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την παρουσία της πρώτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νέα απόφαση με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία για την καταστροφική της δράση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού. Η χρονική στιγμή που ψηφίστηκε η εν λόγω απόφαση φαίνεται ότι αιφνιδίασε το τουρκικό λόμπι.

Την εβδομάδα που πέρασε το Κογκρέσο ενέκρινε ψήφισμα εις βάρος της Τουρκίας για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα. Το σχέδιο ψηφίσματος τέθηκε στην ημερήσια διάταξη κατόπιν πρωτοβουλίας του ελληνοαμερικανού πολιτικού Κωνσταντίνου (Γκας) Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα) και της Καρολίν Μαλόνεϊ (Δημοκρατική, Νέα Υόρκη). Η πρόταση ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και καλεί την Άγκυρα να επιδείξει σεβασμό στα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου και να θέσει υπό προστασία τους χώρους λατρείας και τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία που βρίσκονται στα κατεχόμενα και τα οποία έχουν λεηλατηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Η είδηση της έγκρισης του ψηφίσματος αναστάτωσε την Άγκυρα, καθώς είδε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών το Κογκρέσο να στρέφεται εναντίον της σε όλα τα σημαντικά θέματα που την αφορούν. Μετά το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων, για την εγκυρότητα της διαδικασίας του οποίου διαμαρτυρήθηκε έντονα, αυτήν τη φορά η Τουρκία καταδικάστηκε για τις βαρβαρότητες που διέπραξε στην Κύπρο. Αναλυτικότερα η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται για τη στάση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία ακολούθησε μια διαδικασία που αποφεύγει την παραπομπή της συζήτησης του θέματος στην αρμόδια επιτροπή. Η πρόεδρος φαίνεται να προσέφυγε στην εφαρμογή της αρχής «της αναστολής των κανόνων» (suspension of rules) παρακάμπτοντας έτσι τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι υποστηρικτές της Άγκυρας δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Ας σημειωθεί ότι η προσφυγή στην εν λόγω αρχή προβλέπεται για θέματα τα οποία συγκεντρώνουν τη γενική αποδοχή όλων των μερών και δεν επιτρέπεται να προταθούν τροπολογίες από τους παρευρισκόμενους. Συνεπώς με την εφαρμογή του εν λόγω κανόνα εξοικονομείται χρόνος. Ωστόσο, η εφαρμογή του αφήνει να νοηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι αμερικανοί πολιτικοί αντιλαμβάνονται το εν λόγω ζήτημα, στέλνοντας έτσι και το απαραίτητο μήνυμα στην Άγκυρα.

Η τουρκική διπλωματία αντέδρασε με ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της. Η ανακοίνωση έθιγε εκτός των άλλων και το θέμα των «διακοινοτικών» διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτές μετά την έγκριση της απόφασης. Στο ψήφισμα αντέδρασαν βεβαίως και οι πολιτικοί βραχίονες της Άγκυρας στις υπερατλαντικές συμπολιτείες. Ο Αλί Τσινάρ, φερʼ ειπείν, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκο-Αμερικανικών Συλλόγων (TADK), καταφέρθηκε εναντίον του ψηφίσματος και υπογράμμισε ότι το εν λόγω ψήφισμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ενώ ο αμερικανός πολιτικός Ed Whitfield (Ρεπουμπλικανός, Κεντάκι), ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με την Άγκυρα, φαίνεται να διαμαρτυρήθηκε με επιστολές στους συναδέλφους του.

Το καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε περίοδο ψυχρότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ίδια εβδομάδα η Ουάσινγκτον έστρεψε τα νώτα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε ένα επίσης σημαντικό ζήτημα για την Τουρκία: την ψήφιση της έκθεσης για την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον στολίσκο στα ανοιχτά της Γάζας τον περασμένο Μάιο. Την καταψήφιση της έκθεσης από τις ΗΠΑ ακολούθησε η γνωστοποίηση της δυσαρέσκειας της Ουάσινγκτον για τα μυστικά γυμνάσια που διεξήγαγε η τουρκική αεροπορία μαζί με την κινεζική πριν από λίγο διάστημα.

Όλα συντείνουν στο ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον απέχουν πολύ από το καλό επίπεδο που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Σε αυτό ίσως να συνέβαλε και η ρήξη που επήλθε στον τουρκοϊσραηλινό άξονα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι ότι στο εξής στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, η στήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στις τουρκικές θέσεις δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη...

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 3/10/2010


Για περισσότερα...