3/5/11
Η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων και το σχέδιο «Καλλίπολη» του Νταβούτογλου
Έντονη δυσφορία προκαλεί στην Τουρκία η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ και φέτος στη γενοκτονία των Αρμενίων. Η ηγεσία της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει πιστά την αδιάλλακτη πολιτική της, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδια για την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης
Οι αναφορές του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους, που έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα, προκάλεσε για μια ακόμη φορά την αντίδραση της Άγκυρας.
Η αδιάκοπη ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και το ενδιαφέρον άλλων ισχυρών πολιτικών κέντρων για το γεγονός, φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία καταστρώνει σχέδια για να αποφύγει την αμαύρωση της διεθνούς της εικόνας στην εκατοστή επέτειο της αποτρόπαιης πράξης.
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε και φέτος τη συμπαράστασή του στον αρμενικό λαό. Μολονότι δεν αποκάλεσε τη γενοκτόνο πράξη με τη λέξη «γενοκτονία», εξαιτίας των πιέσεων της Άγκυρας, ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την αυθεντική αρμενική έκφραση «Μεντς Γιεγκχέρν», που σημαίνει «Μεγάλη Τραγωδία», ασπαζόμενος με αυτόν τον τρόπο για μια ακόμη φορά τις θέσεις του αρμενικού λαού.
Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας έλαβαν χώρα και στην Τουρκία. Μια ομάδα 200 ατόμων, απαρτιζόμενων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και διανοουμένους, μεταξύ των οποίων ο Ουφούκ Ουράς, ο Τζενγκίζ Ακτάρ και συγγενείς του δολοφονημένου αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, διαδήλωσαν τις βραδινές ώρες στην κεντρική πλατεία της Πόλης, την πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές αποκάλεσαν την «πορεία θανάτου», που ακολούθησαν οι αρμενικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Μικράς Ασίας, κατόπιν διαταγής της οθωμανικής κυβέρνησης το 1915, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Απηύθυναν ακόμη έκκληση σε όλους τους ευσυνείδητους τούρκους πολίτες να φέρουν σε πέρας έστω και καθυστερημένα το «χρέος» τους προς την ανθρωπότητα.
Η εν λόγω ειρηνική διαδήλωση των τούρκων προοδευτικών, ωστόσο, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, τα οποία καταφέρονταν εναντίον της αρμενικής διασποράς και υμνούσαν τον Ογκιούν Σαμάστ, δολοφόνο του Χραντ Ντινκ, («Μιλιέτ», 24/4/2011). Ακροδεξιές τουρκικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν πληροφορηθεί για τη διαδήλωση, διοργάνωσαν αντιδιαδηλώσεις όχι μόνο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε διάφορα σημεία του Πέρα. Οι διαδηλώσεις μάλιστα στην πλατεία Ταξίμ εξελίχτηκαν παράλληλα και με την ανοχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες μερίμνησαν για να μην προκληθούν επεισόδια. Με τον τρόπο αυτό οι ακροδεξιοί επιχείρησαν όχι μόνο να τρομοκρατήσουν, αλλά και να καλύψουν τη «φωνή» εκείνων που διαδήλωναν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτοντας την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της. Οι ομοιότητες με τις μεθόδους που ακολουθεί το τουρκικό κατεστημένο για να καλύψει και να αποσιωπήσει τις ενέργειες υπέρ της αναγνώρισης της Αρμενίας, είναι εκπληκτικές.
Το τουρκικό κατεστημένο αντέδρασε αμέσως στις προσπάθειες διεθνοποίησης και της διαφαινόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Διά στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών η Άγκυρα εκδήλωσε την αποστροφή της προς τη θέση που πήρε ο Λευκός Οίκος. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας ισχυριζόμενος ότι η Ουάσινγκτον έχει παραποιήσει τα ιστορικά στοιχεία και ότι παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ των Αρμενίων. Θεώρησε τις δηλώσεις του Ομπάμα μονόπλευρες και ότι στοχεύουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να αποσιωπήσει τη γενοκτονία, δήλωσε από τα Δαρδανέλια, όπου βρέθηκε να περιοδεύει, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την ισλαμική κυβέρνηση ώστε το έτος 2015 να γίνει γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη ως η εκατοστή επέτειος της μάχης της Καλλίπολης και όχι ως η γενοκτονία των Αρμενίων! («Ζαμάν», 24/4/2011) Συμπλήρωσε δε ότι στόχος είναι η Τουρκία να γίνει ένα κράτος παγκόσμιας εμβέλειας, εννοώντας μεγάλη δύναμη, έως το 2023.
Η ισλαμική ηγεσία της γείτονας ταράζεται εμπρός στο ενδεχόμενο της επίσημης αναγνώρισης της γενοκτονίας από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου έως το 2015. Η εξήγηση είναι απλή. Το ΑΚΡ αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα μιας χώρας που επιθυμεί να ανέλθει κλίμακα στην παγκόσμια ιεραρχία, όπως την οραματίζεται ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών, για να μπορέσει να συμμετάσχει στην παγκόσμια διακυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβαρύνεται με γενοκτονίες. Συνεπώς προέκρινε τη λύση της ενίσχυσης της γνωστής τακτικής της απόρριψης της ιστορικής αλήθειας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι όσα δισεκατομμύρια κι αν ξοδέψει η Άγκυρα για την προβολή της αντίστασης των Οθωμανών στην Καλλίπολη, το σχέδιο του Νταβούτογλου κρίνεται αμφίβολο αν θα βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινή γνώμη. Γιατί το ύφος και η αδιάλλακτη στάση των σύγχρονων τουρκικών ηγεσιών έναντι όσων υπέστησαν γενοκτονίες και διωγμούς από τους Οθωμανούς έχει λάβει προκλητικές διαστάσεις. Το μέγεθος της αδικίας είναι τόσο μεγάλο, που είναι αδύνατο να το καλύψει οποιοδήποτε άλλο γεγονός!
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Το Παρόν της Κυριακής - 1/5/2011
Ετικέτες
Γενοκτονία,
Εξωτερική Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου