5/12/11

Επιστολή 11 υπουργών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και η «ανταπόκρισή» της


Έκπληξη προκάλεσε η επιστολή Ευρωπαίων υπουργών, με την οποία παρέχεται γενναιόδωρη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος συνηγορεί στην αδυναμία των Ευρωπαίων να κατανοήσουν εις βάθος τους προσανατολισμούς της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ.

Εν μέσω της σοβούσας πολιτικο-οικονομικής κρίσης, 11 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσαν κοινή επιστολή με την οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για την υπέρβαση των εμποδίων που παρουσιάζονται στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «EU Obsever», την 1η Δεκεμβρίου, εφιστά την προσοχή των Ευρωπαίων στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, με την οποία έχουν αναπτυχθεί στενές πολιτικο-οικονομικού χαρακτήρα σχέσεις την τελευταία κυρίως δεκαετία. Την εν λόγω επιστολή συνυπογράφουν οι κκ. Audronis Ažubalis (Λιθουανία), Carl Bildt (Σουηδία), Edgars Rinkēvičs (Λετονία), Erkki Tuomioja (Φινλανδία), Guido Westerwelle (Γερμανία), Giulio Terzi (Ιταλία), János Martonyi (Ουγγαρία), Karel Schwarzenberg (Τσεχία), Samuel Žbogar (Σλοβενία), Urmas Paet (Εσθονία) και William Hague (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν συγκεκριμένα τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως εν δυνάμει εταίρας τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρούν ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μια περιφερειακή δύναμη, η οποία ασκεί την επιρροή της σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Νότια Ασία και από το Κέρας της Αφρικής έως την Κεντρική Ασία, αποδίδοντας τα εύσημα στον αρχηγό της τουρκικής διπλωματίας, τον Α. Νταβούτογλου. Εξαίρουν ακόμη τις «προσπάθειες» που έχει κάνει η Άγκυρα στον τομέα της δημοκρατικής διακυβέρνησης υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι έχει ακόμη αρκετή απόσταση να διανύσει έως ότου εναρμονιστεί πλήρως με τα κοινοτικά κεκτημένα. Επικροτούν επίσης την πρωτοβουλία που πήρε ο Επίτροπος Φούλε, συντάσσοντας την «Ανανεωμένη Ατζέντα» για τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, η οποία προβλέπει στενότερη οικονομική συνεργασία, εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου, ενίσχυση των μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Μοναδικός δυσάρεστος τόνος στην επιστολή η έκκληση που απηύθυναν προς την Άγκυρα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την υποχρέωση εξεύρεσης μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή ήρθε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή τόσο για την ΕΕ όσο και για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Λίγες μόλις ώρες πριν τη δημοσίευση της επιστολής η Λευκωσία είχε κατορθώσει να αποκλείσει την Τουρκία από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Η επιτυχία αυτή της Λευκωσίας προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της κατέκρινε με υποτιμητικά λόγια τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τακτική που ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας απέναντι στην Τουρκία, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν θα έχει ανταπόκριση, εάν κρίνει κανείς από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ευρω-τουρκικές σχέσεις ο πρωτεργάτης της τουρκικής διπλωματίας. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει ο Α. Νταβούτογλου στα θέματα της ταυτότητας και του πολιτισμού στις διακρατικές σχέσεις. Από τη Γερμανία όπου βρισκόταν αυτές τις μέρες ο ισλαμιστής υπουργός, ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικός για την εκτίμηση που τρέφει για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σε εκδήλωση τούρκων μεταναστών στη Φρανκφούρτη, ο Νταβούτογλού δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει ανάγκη από νέο «αίμα» και ότι είναι οι Τούρκοι εκείνοι που διαθέτουν το εν λόγω προσόν με το απαραίτητο «πολιτισμικό βάθος». Συνέστησε, λοιπόν, στους τούρκους μετανάστες να παραμείνουν πιστοί στις πολιτισμικές παραδόσεις τους και να απορρίψουν μια ολοκλήρωση με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με όρους «υποτιμητικούς». («Μιλιέτ», 2/12/2011) Έθεσε ακόμη ως προϋπόθεση για τη συνύπαρξή τους στις δυτικές χώρες τον επί ίσοις όροις αλληλοσεβασμό με τους γηγενείς. Σε αντίθετη περίπτωση, η εν λόγω τάξη πραγμάτων, δήλωσε ο Νταβούτογλου, πρέπει να αποκαλείται «καθεστώς δύο μέτρων και δύο σταθμών», λησμονώντας προφανώς τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα του στη σκιά των πολυδιαφημισμένων «ανοιγμάτων» προς τις μη μουσουλμανικές και μη τουρκικές μειονότητες, καθώς και στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος όχι μόνο ήταν προκλητικός στις δηλώσεις του για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά εξύβρισε και Ολλανδό ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκία, ο οποίος του προσέφερε ένα τουρκικό σκίτσο! (Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν ευρωπαίος Επίτροπος είχε προβεί σε μια τόσο ποταπή ενέργεια στην Άγκυρα; )

Τα οπορτουνιστικά ανοίγματα που κάνουν οι εταίροι μας απέναντι στην Άγκυρα σε τόσο δύσκολες στιγμές για την Ηνωμένη Ευρώπη, δεν συμβάλλουν ούτε στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά ούτε και στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, καθώς δεν εξασφαλίζουν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για μία ισόρροπη και αξιοπρεπή σχέση.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: