6/2/12

Το ΑΚΡ οδηγεί την τουρκική νεολαία ολοταχώς προς τον εξισλαμισμό της


(Σκίτσο του Ερτζάν Ακιόλ, «Μιλιέτ», 5/2/2012)
Φούντωσε και πάλι η αντιπαράθεση μεταξύ Ισλαμιστών και Κεμαλιστών στη γείτονα μετά τις δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν υπέρ της καλλιέργειας μιας θρησκευόμενης νεολαίας στην Τουρκία. Μια προσεκτική ματιά στα όσα διαδραματίζονται στη γείτονα αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του ισλαμικού κινήματος και το ρόλο των «κρατικών» θεσμών.

Ο εξισλαμισμός της τουρκικής κοινωνίας βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας στη γείτονα την εβδομάδα που πέρασε. Αφορμή στάθηκαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφορικά με τη χρησιμοποίηση της θρησκείας με στόχο την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Η συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τα μέτρα που είχαν λάβει οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις εναντίον των ισλαμιστών το 1997, συνετέλεσε ώστε να έλθουν στο φως για μια ακόμη φορά οι προθέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ περί της διάδοσης του Ισλάμ στην τουρκική κοινωνία.

Οι τόνοι ανέβηκαν στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να υποστηρίξει βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για παραπομπή τροποποίησης που προωθούσε η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ για την παιδεία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση πρότεινε την άρση της ποσόστωσης που είχε επιβληθεί στους αποφοίτους των ιεροδιδασκαλείων (Ιμάμ-Χατίπ) κατά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήταν ένα μέτρο που είχαν θεσπίσει οι κεμαλικοί για να επιβραδύνουν την άλωση του κρατικού μηχανισμού από τους ισλαμιστές, καθώς οι απόφοιτοι των εν λόγω σχολών, μολονότι προέρχονταν από «τεχνικό» λύκειο και προορίζονταν να καλύψουν θέσεις θρησκευτικών λειτουργών, είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν σε όποια σχολή επιθυμούσαν κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι καπηλεύεται τους θρησκευόμενους πολίτες και ό,τι έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες διατυπώνοντας την ερώτηση «Γιατί ενοχλείστε από τα Ιεροδιδασκαλεία; Δεν επιθυμείτε οι επόμενες γενιές να είναι θρήσκες;». Η ανταπόκριση του Κιλιτσντάρογλου έδωσε διάσταση στην αντιπαράθεση: «Για ποιο λόγο; Οι γενιές που πέρασαν, προτού έρθετε [στην εξουσία] ήταν λιγότερο θρήσκες (άπιστες);». Ο κεμαλιστής ηγέτης συμπλήρωσε ακόμη ότι το ΑΚΡ ακολουθεί μια πολιτική που διχάζει την κοινωνία, αφού κάνει αυθαίρετες διχοτομήσεις μεταξύ θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους πολίτες. Τότε ο Ερντογάν ξέσπασε λέγοντας ότι η κυβέρνησή τους στοχεύει στην καλλιέργεια μιας θρησκευόμενης νεολαίας και ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς από ένα συντηρητικό-δημοκρατικό κόμμα, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το ΑΚΡ, τη δημιουργία μιας άθεης νέας γενιάς.

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της ισλαμικής και κεμαλικής ηγεσίας τροφοδότησε τη συζήτηση γύρω από τη θέση της θρησκείας στο δημόσιο βίο στην Τουρκία. Έρευνες δόκιμων δημοσιογράφων έφεραν στο φως της ημέρας σχέδια της ισλαμικής κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων στην τουρκική κοινωνία, γεγονός που καταρρίπτει αυτόχρημα τον μύθο περί «κοσμικού κράτους». Συγκεκριμένα η ΠΘΕ σχεδιάζει την υλοποίηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2012-2016. Σύμφωνα με αυτό η ΠΘΥ θα αναλάβει ενεργότερη δράση προσεγγίζοντας όλους τους τομείς της κοινωνίας, κυρίως όμως τη νεολαία, τις γυναίκες, τους ανήμπορους κ.λπ. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται να αναλάβουν οι θρησκευτικοί λειτουργοί ενεργότερη δράση πέρα από τα τεμένη, να τυπωθούν περιοδικά θρησκευτικού περιεχομένου για τη νεολαία, να φτιαχτούν κινούμενα σχέδια απευθυνόμενα στις μικρότερες ηλικίες, να συσταθούν γραφεία θρησκευτικού προσανατολισμού, εντευκτήρια για την ανάγνωση βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου και τη δημιουργία ενός κορανικού μουσείου! («Ακσάμ», 3/2/2012) Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι εν λόγω αποκαλύψεις συνέπεσαν με την επίσκεψη του Προέδρου Γκιούλ στην έδρα της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο οποίος εξήρε την προσφορά της ΠΘΥ στη διάδοση της μουσουλμανικό-τουρκικής ταυτότητας στην τουρκική κοινωνία και τη στήριξη της όπου αυτή αποτελεί μειονότητα! Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων της ΠΘΥ από περίπου 800 εκατ. ΤΛ το 2003 σε 3,9 δις. ΤΛ το 2012! Η εν λόγω αύξηση των πόρων της ΠΘΥ επιβεβαιώνει και το μεγαλεπήβολο σχέδιο που καταστρώθηκε από την ισλαμική κυβέρνηση για τον ολοκληρωτικό εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας.

Οι δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν περί μιας «θρησκευόμενης νεολαίας» δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τα πραγματικά σχέδια της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ. Μετά τις απηνείς διώξεις και πιέσεις που δέχτηκαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τους ισλαμιστές, φαίνεται ότι έχουν αρθεί τα τελευταία εμπόδια για τη θέση σε εφαρμογή πιο φιλόδοξων σχεδίων με εμφανή διάθεση αντεκδίκησης για τις καταπιέσεις προηγούμενων δεκαετιών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος να παρέχεται ακόμη πλήρης υποστήριξη στην ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Άγκυρας;

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: