26/10/08

Σε δραστικά μέτρα στο Κουρδικό προβαίνει η Άγκυρα

Νέοι μηχανισμοί ασφαλείας και συμφωνίες συνεργασίας με τους Ιρακινούς

Στον απόηχο των δραματικών γεγονότων που εκτυλίχτηκαν στο φυλάκιο Άκτουτουν στην τουρκοϊρακινή μεθόριο πριν από δύο περίπου εβδομάδες, η Τουρκία βάλθηκε να λάβει δραστικά μέτρα ασφαλείας κατά των ανταρτών του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τις ημέρες που πέρασαν σημειώθηκαν αναταραχές στα αστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το κουρδικό στοιχείο πλειοψηφεί. Πρόδηλη ήταν η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τα όσα συμβαίνουν, σύμφωνα με τις φήμες, στις φυλακές του Ιμραλί, όπου εκτίει την ποινή του ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εκρηκτική ήταν η κατάσταση κυρίως στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου βρέθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για την τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς του Πανεπιστημίου Ντίτζλε. Οι δηλώσεις του Έρντογαν για την ανασφάλεια στην περιοχή, αλλά κυρίως τα ατυχή του σχόλια περί της καθαριότητας στην πόλη, δυσχέραναν περεταίρω την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Έρντογαν, η ανατροπή του κλίματος ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, που επιδιώκει η κυβέρνησή του, οφείλεται καθ' ολοκληρίαν στη δράση του ΡΚΚ.

Η απάντηση στα όσα είπε ο τούρκος πρωθυπουργός ήρθε από το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), που ως γνωστόν εκπροσωπεί το κουρδικό στοιχείο στην περιοχή. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αχμέτ Τουρκ, με αφορμή την πραγματοποίηση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του DTP στο Ντιγιαρμπακίρ αντί της Άγκυρας, όπως ήταν σχεδιασμένο αρχικά, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την πικρία των κούρδων πολιτών για την αντιμετώπιση που έτυχαν από το κράτος τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Τουρκ αναφέρθηκε στις συνέπειες του πραξικοπήματος του 1980, που ήταν ανάλογες μιας πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής γενοκτονίας για τον κουρδικό και τουρκικό λαό, και υποστήριξε ότι το ΡΚΚ ανδρώθηκε μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα. Καταδίκασε ακόμη την πολιτική βίας που ασκεί το κράτος στην περιοχή και τη στρατηγική εξευτελισμού του Ότσαλαν, που κατ' αυτόν δεν στοχεύει παρά στην προσβολή του Κουρδικού στοιχείου στη χώρα («Μιλιέτ» 21/10/08).

Πέραν απ' όσα αφήνει να βγουν προς τα έξω ο τουρκικός Τύπος επί του θέματος, η στάση των κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τη διεθνή συγκυρία. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να σημαδέψουν την πορεία του πιο πολυπληθούς τμήματος του κουρδικού λαού, αυτού που βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια. Η διαφαινόμενη επιτυχία της Άγκυρας να παρασύρει κυρίως τον ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) Μασούτ Μπαρζανί σε μια συμφωνία κατά του ΡΚΚ είναι αυτό που βάζει σε σκέψεις τους Κούρδους της Τουρκίας. Πριν από μία εβδομάδα, ο τούρκος επιτετραμμένος για τα θέματα του Ιράκ, Μουράτ Όζτσελικ, βρέθηκε στη Βαγδάτη, όπου είχε συναντήσεις με τις ιρακινές αρχές αλλά και με τους κούρδους ηγέτες. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν ικανοποιεί πλήρως την Τουρκία. Εκτός του ότι αποκαταστάθηκε ο διάλογος με το KDP, συζητήθηκε, κατόπιν πρότασης του κουρδικής καταγωγής ιρακινού προέδρου Τζελάλ Ταλαμπανί, και το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης μηχανισμού συνεργασίας κατά του ΡΚΚ ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δρομολογήθηκε η ίδρυση νέων μηχανισμών που θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι εν λόγω μηχανισμοί, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο που διέρρευσε στον Τύπο, είναι το Ανώτερο Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας και η Γενική Γραμματεία Εσωτερικής Ασφάλειας, θα υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι επιφορτισμένα με τον στρατηγικό σχεδιασμό κατά του ΡΚΚ και την πληροφόρηση των σωμάτων ασφαλείας.

Από τα παραπάνω μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το μέλλον για τους Κούρδους της Τουρκίας φαντάζει δυσοίωνο, καθώς η Άγκυρα, βάσει της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί έναντι των λαών της περιοχής και των γειτόνων της, φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της αποξένωσης και περιθωριοποίησης των Κούρδων της Τουρκίας από τους ομοεθνείς τους στο Ιράκ.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
kbocporitis(at)gmail.com

Το Παρόν της Κυριακής - 26/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: