6/9/11

«Επιστροφή περιουσιών» από το ΑΚΡ για τα μάτια της Δύσης


Η πρόσφατη κίνηση της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να προχωρήσει στην απαραίτητη νομική ρύθμιση, η οποία επιτρέπει την επιστροφή πολλών εκατοντάδων περιουσιών στα ευαγή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας, προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Οι ανακοινώσεις, όμως, του ισλαμιστή πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν από πολιτικές δηλώσεις με αποδέκτες τη Δύση, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ειλικρίνεια και τους πραγματικούς του στόχους.

Την εβδομάδα που πέρασε, η ηγεσία των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας παρέθεσε, με αφορμή το Ραμαζάνι, δείπνο (ιφτάρ), που τερματίζει την ολοήμερη αποχή από παντός είδους τροφής, ποτού και απόλαυσης, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Κατά την εν λόγω εκδήλωση ο ισλαμιστή πρωθυπουργός επιφύλαξε μια «έκπληξη» στις εν λόγω κοινότητες. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι με νομική ρύθμιση που υιοθετήθηκε, οι μη μουσουλμανικές κοινότητες θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις βακουφικές περιουσίες που τους είχαν αφαιρεθεί μετά το 1936. Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του 1936, ο οποίος προέβλεπε την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των ευαγών ιδρυμάτων, πολλά ακίνητα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων περιήλθαν στον έλεγχο του τουρκικού δημοσίου και σε τρίτα μέρη.

Η νομική ρύθμιση που ανήγγειλε ο Έρντογαν, αφορά τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων στο νόμο 5737 περί Βακουφίων του 2008, οι οποίες συμπεριελήφθησαν έντεχνα στο νομοσχέδιο περί τις «Αρμοδιότητες και την Οργάνωση του Υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» . Σύμφωνα με το άρθρο 17 του εν λόγω νομοσχεδίου, οι εν λόγω κοινότητες μπορούν να διεκδικήσουν τις χαμένες περιουσίες τους καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες αρχές σε διάστημα ενός έτους.

Μολονότι η εν λόγω εξέλιξη κρίνεται θετική, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πρόκειται απλά για δυνατότητα που προσφέρετε στις μη μουσουλμανικές κοινότητες για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Η επιστροφή δηλαδή των βακουφικών περιουσιών δεν είναι άμεση και αυτόματη και εξαρτάτε από την ικανότητα των κοινοτήτων να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας αποδεκτούς από το τουρκικό κράτος, επιστρέφοντας έτσι στο αρχικό στάδιο που οδήγησε στην υφαρπαγή τους! Με τη διαφορά ότι τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση αδυναμίας των κοινοτήτων, να απολεστεί οριστικά κάθε ελπίδα επιστροφής των εν λόγω περιουσιών. Άλλωστε, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την εν λόγω αίτηση.

Το δείπνο στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινουπόλεως, έλαβε χώρα σε ένα κλίμα καθόλα σύμφωνο προς τους κανόνες της μουσουλμανικής παράδοσης. Πριν την έναρξη του δείπνου αναγνώστηκε απόσπασμα από το κοράνιο. Κατά τη διάρκεια δε του δείπνου ορχήστρα που συμπεριλάμβανε και μη μουσουλμάνους καλλιτέχνες έπαιζαν τουρκικά κομμάτια αρμενίων, εβραίων και ελλήνων μουσουργών. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Έρντογαν («Μιλιέτ», 29/8/2011). Το όλο σκηνικό αναμφίβολα φέρει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα εξής: α) οι ηγέτες των εν λόγω κοινοτήτων εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην εξουσία για την επιστροφή κτημάτων τα οποία τις ανήκουν και θα είχαν αποζημιωθεί σε άλλη χώρα για τη ζημία που τους προκλήθηκε, β) τους συνειρμούς που έκανε ο Έρντογαν μεταξύ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ και τις συνθήκες διαβίωσης των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία, τις οποίες παρουσιάζει ως εξαιρετικές! Συγκεκριμένα ο ισλαμιστής πρωθυπουργός δήλωσε ανερυθρίαστα, ότι αν η ΕΕ δε σταματήσει να εφαρμόζει μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» απέναντι στην Τουρκία και επιμείνει στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τότε το ΑΚΡ θα υιοθετήσει «τα πολιτικά κριτήρια της Άγκυρας» για να αντιμετωπίσει κατάλληλα τους Ευρωπαίους!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ισλαμική κυβέρνηση αισθάνεται εξαιρετικά άβολα με την τροπή που πήρε η ενταξιακή της πορεία, καθώς απέχει πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από το άγχος της ισλαμικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία στις μέρες μας. Έτσι, εδώ και κάποιο διάστημα το ΑΚΡ προσανατολίζεται στην καλύτερη δυνατή προβολή των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας στη διεθνή κοινή γνώμη. Επιχειρείται, δηλαδή, να παρουσιαστεί η ελάχιστη επιδεικνυόμενη ανοχή και τα «ανοίγματα» προς τις μειονότητες ως εξαιρετικό επίτευγμα και δείγμα μεγαλοσύνης του τουρκικού κράτους. Με άλλα λόγια, επιδιώκεται να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα για να νομιμοποιηθούν οι διεκδικήσεις της Άγκυρας. Άλλωστε, οι βακουφικές περιουσίες δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος μόνο των περιουσιών των μη μουσουλμανικών και μη τουρκικών κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής, οι οποίες έχουν περάσει στο τουρκικό δημόσιο ή σε τούρκους πολίτες με ληστρικές μεθόδους από ιδρύσεως του κεμαλικού κράτους. Ας φροντίσουμε μόνο οι κινήσεις αυτές που γίνονται για τα μάτια της Δύσης, να μην αποτελέσουν πάτημα για διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ελληνική επικράτεια.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Δεν υπάρχουν σχόλια: