19/10/11

Η Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή προοπτική στο «ψυγείο»


Σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων είναι ενδεικτική της έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Όπως κάθε φθινόπωρο έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η έκθεση που αξιολογεί την προσπάθεια εναρμόνισης της Τουρκίας με την ΕΕ διαπίστωσε σημαντική καθυστέρηση στην υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, ενώ σημείωσε την ανάγκη για αμεσότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2011. Η έκθεση εξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε στις Τουρκο-Ευρωπαϊκές σχέσεις, την τουρκική εσωτερική πολιτική σκηνή και την οικονομική κατάσταση από τη σκοπιά των πολιτικών κριτηρίων, καθώς και την ικανότητα της χώρας να ενσωματώσει και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η έκθεση συγκεκριμένα σημειώνει ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών συνεχίστηκε και τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, προκύπτει ότι η Άγκυρα σημείωσε ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, πράγμα που αποδεικνύεται από τον πολύ μικρό αριθμό κεφαλαίων που ολοκληρώθηκαν. Από τα 13 κεφάλαια -σε σύνολο 33 κεφαλαίων που άνοιξαν- μόνο το ένα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Όσον αφορά στα πολιτικά κριτήρια, οι συντάκτες της έκθεσης εντοπίζουν αρκετές δυσχέρειες όσον αφορά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σημειώνουν καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου λόγω της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην Εθνοσυνέλευση. Παρατηρούν ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, στοιχείο που προκύπτει από το σημαντικό αριθμό δημοσιογράφων που τελούν υπό κράτηση. Η έκθεση τονίζει ακόμη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η περιβόητη υπόθεση «Εργκενεκόν», δηλαδή, του βαθέως κράτους, καθώς και εκείνης των κούρδων ακτιβιστών (KCK).

Εξάλλου, θετικά αξιολογείται η προσπάθεια της ισλαμικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το στρατιωτικό σύνταγμα του 1982, να περιορίσει την επιρροή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική σκηνή του τόπου, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος κ.λπ.

Η έκθεση έκανε εκτενείς αναφορά και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία με ιδιαίτερη μνεία στο θρησκευτικό και περιουσιακό καθεστώς που διέπει τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, το «ανορθόδοξο» Ισλάμ (Αλεβίδες), τις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες κ.λπ. Το Κυπριακό αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τους συντάκτες, καθώς άπτεται της διεθνούς συμπεριφοράς του υποψήφιου προς ένταξη κράτους. Οι συντάκτες διαπιστώνουν έλλειψη προόδου όσον αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας μιας και η πρώτη αθέτησε την υπόσχεσή της να αναγνωρίσει τη Λευκωσία. Καλούν, λοιπόν, την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος. Στην έκθεση, τέλος, γίνεται αναφορά επίσης στην ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των συνοριακών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η τουρκική ηγεσία, ωστόσο, φάνηκε ενοχλημένη από την εν λόγω έκθεση. Ο υπουργός για τα Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στους επαίνους και πολύ γενναιόδωροι όσον αφορά στις κριτικές που άσκησαν. Στον ίδιο τόνο κυμάνθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκοί Επιτροπή υποβάθμισε τα σημεία στα οποία η Άγκυρα σημείωσε πρόοδο και επικεντρώθηκε στα «μελανά» σημεία.

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το έτος 2011 αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει η τουρκική υποψηφιότητα. Η Άγκυρα εξακολουθεί να κωλυσιεργεί όσον αφορά στην υιοθέτηση των κοινοτικών κεκτημένων, στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και να μην ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας με μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η απροθυμία της ισλαμικής ηγεσίας να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις της με την Ηνωμένη Ευρώπη να οφείλεται άραγε στη νέο-οθωμανική κοσμοαντίληψη που έχει εδραιωθεί εδώ και λίγα χρόνια στη γείτονα χώρα, η οποία αψηφά όλες τις υποδείξεις των Βρυξελλών; Αρκεί να υπενθυμίσουμε τη θέση του Εγκεμέν Μπαγίς: «Η ΕΕ έχει ανάγκη περισσότερο την Τουρκία απ’ ό,τι η Τουρκία την ΕΕ» ! Η υπεροπτική αυτή θέση του τούρκου υπουργού, αρμόδιο για τα θέματα της ΕΕ, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το προδιαγραφόμενο αδιέξοδο στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: