30/8/11

Περιοδεία Νταβούτογλου στα Βαλκάνια για τον εορτασμό του Ραμαζανιού



(Ο Νταβούτογλου με μέλος της οικογένειας Jashari στο Κόσοβο)

Βαλκανική περιοδεία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την εορτή του Ραμαζανιού. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης έρχεται να επιβεβαιώσει τον νεοοθωμανικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ στην περιοχή μας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της εν λόγω επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Πρώτος σταθμός του Νταβούτογλου θα είναι το Κόσοβο, το οποίο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξης της απόσχισής του από τη Σερβία το 2008. Στην Πρίστινα αναμένεται, λοιπόν, να φτάσει στις 26 Αυγούστου. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, την αναπληρωτή Πρόεδρο της κυβέρνησης Εντίτα Ταχίρι και τον υπουργό Εξωτερικών Χόξχαζ. Φαίνεται όμως ότι ο τούρκος υπουργός θα αφιερώσει αρκετό χρόνο και με τους τουρκογενείς του Κοσόβου. Την επομένη, συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί το Πρίζρεν και το Μαμουσά, όπου υπάρχει σημαντικό τουρκικό στοιχείο, και θα εγκαινιάσει τα Κέντρα Τουρκικού Πολιτισμού «Γιουνούς Εμρέ». Στο Πρίζρεν αναμένεται να επισκεφτεί και το τουρκικό τάγμα που σταθμεύει εκεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης. Στην ίδια κωμόπολη αναμένεται να επισκεφτεί και το τέμενος του Σινάν Πασά, το οποίο ανακαινίστηκε από την Άγκυρα (ΤΙΚΑ). Στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με την κοινότητα του Πρίζρεν, τερματίζοντας την ολοήμερη νηστεία του. Την ίδια νύχτα θα αναχωρήσει για το Σαράγεβο, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του. Στη Βοσνία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά θεσμικά προβλήματα και κινδυνεύει να περιέλθει σε πολιτική κρίση, ο Νταβούτογλου θα έχει ένα εξίσου ενδιαφέρον πρόγραμμα. Θα έχει συναντήσεις με τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, τον Ύπατο Αρμοστή Βαλεντίν Ίνζκο και την πολιτική ηγεσία του τόπου. Την πρώτη μέρα της εορτής του Ραμαζανιού θα την εορτάσει στο Σαράγιεβο μαζί με τους ομόθρησκούς του, συνοδεία του ρέις-ουλ ουλεμά Μουσταφά Τσέριτς και του μουσουλμάνου Ιζετμπέκοβιτς. Στη συνέχεια θα επισπευτεί την Τούζλα, όπου το εκεί πανεπιστήμιο θα του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, το Μπούτμιρ και το Μόσταρ.

Ας σημειωθεί ότι η περιοδεία του Νταβούτογηλου συμπίπτει με την κορύφωση των εορτασμών του Ραμαζανιού, του ιερού μηνός για τους μουσουλμάνους. Η ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζει λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή ο υπουργός θα συναντήσει ομοεθνείς και συγγενικούς (δηλαδή ομόθρησκους) λαούς και θα εορτάσει μαζί τους την εορτή του Ραμαζανιού». Εξάλλου, η εν λόγω ανακοίνωση τελειώνει σημειώνοντας ότι η εν λόγω περιοδεία «είναι έμπρακτη απόδειξη της ιδιαίτερης θέσης που κατέχουν τα Βαλκάνια στην τουρκική εξωτερική πολιτική».

Η περιοδεία του Νταβούτογλου σε δύο οντότητες που φέρουν έντονο μουσουλμανικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια, σκοπεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ με την περιοχή. Η επιλογή, όμως, της χρονικής στιγμής, στην εορτή του Ραμαζανιού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας επιθυμεί να καλλιεργήσει περαιτέρω τα πρότυπα και τις αξίες του νεοοθωμανικού ιδεώδους στην περιοχή, εγκαταλείποντας οριστικά την κοσμική κοσμοαντίληψη του παρελθόντος, η οποία απ' ό,τι φαίνεται, δεν εξυπηρετεί πια επαρκώς τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 28/8/2011

Για περισσότερα...

25/8/11

Το Κουρδικό και οι επιχειρήσεις της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ


( «Το Κουρδικό πρόβλημα χτυπά την πόρτα του Ρτεζέπ Ταγίπ Έρντογαν» (Χασλέτ Σογιόζ, «Μιλιέτ», 20/8/2011)

Ανησυχία προκάλεσαν οι αιφνίδιες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων αγωνιστών στο Ιράκ. Η απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης αποδεικνύει την αδυναμία της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να αντιμετωπίσει τους Κούρδους σε πολιτικό επίπεδο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τουρκική στρατιωτική μηχανή τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία για να φέρει σε πέρας το ισοπεδωτικό της έργο εναντίον των θέσεων κούρδων αγωνιστών στο βόρειο Ιράκ. Η ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ισλαμική κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για τις εσωτερικές εξελίξεις, ενώ ευνοείται από τις διεθνείς. Ωστόσο, η προσφυγή σε βίαιες μεθόδους ενισχύει την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση ΑΚΡ αδυνατεί να εξεύρει πολιτική λύση.

Η απόφαση της Άγκυρας να αναλάβει εκ νέου στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων ήταν μάλλον προβλεπόμενη, κυρίως μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει πρόσφατα ο «διάλογος» με την κουρδική πολιτική ηγεσία. Ας υπενθυμίσουμε ότι η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ έχει αποτύχει παταγωδώς στην πολιτική του «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους Κούρδους, που είχε επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια. Οι εξαγγελίες είχαν δημιουργήσει ορισμένες προσδοκίες, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν σύντομα φρούδες ελπίδες, εξαιτίας κυρίως της προχειρότητας και του πρόδηλου ηγεμονικού χαρακτήρα της εν λόγω πολιτικής. Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ, η τάση του να επιβάλει τους όρους του πολιτικού «διαλόγου» στην κουρδική πολιτική ηγεσία και η επιμονή του να τους χαρακτηρίζει συνεργούς των «τρομοκρατών» οδήγησε τους Κούρδους να στραφούν και πάλι στην ένοπλη δράση. Έτσι τον τελευταίο μήνα η Άγκυρα δέχτηκε σωρεία πληγμάτων που καταρράκωσαν ακόμη περισσότερο το κύρος τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το τελευταίο επεισόδιο στην κωμόπολη Τσιουκούρτζα με 8 νεκρούς επιτάχυνε τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, κατά τον οποίο δεν διεξάγονται πόλεμοι εναντίον ομοθρήσκων – εξ ου και η προσπάθεια των αρθρογράφων της ισλαμικής ημερήσιας «Ζαμάν» να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις στα μάτια των πιστών μουσουλμάνων, διαδίδοντας ότι οι Κούρδοι είναι οπαδοί του Ζωροαστρισμού και όχι του Ισλάμ!

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων αγωνιστών στο ιρακινό έδαφος δεν είναι καινούρια υπόθεση. Πολλάκις στο παρελθόν η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε σχετικό πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με τη Βαγδάτη τη δεκαετία του '80, για να διεισδύσει και να πλήξει κουρδικούς στόχους στο Ιράκ. Η ιδιαιτερότητα των πρόσφατων επιχειρήσεων έγκειται στο άγχος της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να διατηρήσει την υποτιθέμενη υπεροχή που εξασφάλισε πρόσφατα επί των στρατηγών και να προλάβει την εκδήλωση δυσαρέσκειας στις τάξεις του τουρκικού λαού εξαιτίας των αυξημένων θυμάτων.

Το Παρόν της Κυριακής - 21/8/2011

Για περισσότερα...

18/8/11

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Δαμασκό και το «μέλλον» του καθεστώτος αλ-Άσαντ


Σε απέλπιδες προσπάθειες κατευνασμού των πνευμάτων και ομαλοποίησης της κατάστασης στη Συρία έχει αναλωθεί η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας. Η πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου στη Δαμασκό σχετίζεται άμεσα με την ηγεμονική πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή, η οποία φαίνεται να ευνοείται από τη διεθνή συγκυρία.

Η έξαρση που παρατηρείται στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στη Συρία, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη γειτονική Τουρκία. Η συνεχιζόμενη ένταση, που έως τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 2.000 άτομα, απειλεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αλ-Άσαντ επιμείνει στην ίδια σκληρή γραμμή που ακολουθεί εδώ και πέντε μήνες. Το ενδεχόμενο γενίκευσης της έντασης στη Συρία φαντάζει για την Άγκυρα καταστροφικό, καθώς απειλείται το πλέγμα ηγεμονικών σχέσεων που έχει εξυφάνει συστηματικά και με πολύ κόπο η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό για να μεταφέρει μήνυμα της τουρκικής ηγεσίας στον Πρόεδρο της Συρίας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης ο Νταβούτογλου εξέφρασε τις ανησυχίες της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ για την εξέλιξη της λαϊκής εξέγερσης και την αδυναμία του καθεστώτος να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές με μη βίαιο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, απηύθυνε μια τελευταία έκκληση για συμμόρφωση του καθεστώτος αλ-Άσαντ με τα κελεύσματα της διεθνούς κοινότητας. Συγκεκριμένα ο Νταβούτογλου κάλεσε τον σύριο Πρόεδρο αφενός να απέχει από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και να επιτρέψει στον διεθνή Τύπο την πρόσβαση στη χώρα, και αφετέρου να εφαρμόσει χωρίς άλλη χρονοτριβή ουσιαστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας τη Συρία σε ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές.

Αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, η ανταπόκριση του αλ-Άσαντ στο μήνυμα που κόμισε ο Νταβούτογλου ήταν σαφώς αρνητική. Ο Πρόεδρος της Συρίας τόνισε στο τέλος της συνάντησής τους ότι θα εξακολουθήσει να τηρεί αμείλικτη στάση απέναντι στους «τρομοκράτες», πράγμα που σημαίνει ότι οι συστάσεις του Νταβούτογλου για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των εξεγερμένων δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, που προωθήθηκε απρόσμενα από τον διεθνή Τύπο, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει την ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ, η οποία ελπίζει το εν λόγω σχέδιο να αποσυρθεί σύντομα από την επικαιρότητα. Ωστόσο, ο αγγλόφωνος κυρίως Τύπος έχει αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Τουρκία, δείχνοντας επίμονα στην τουρκική πρωτεύουσα τον δρόμο της επέμβασης στη Συρία! Η ραγδαία αυτή αλλαγή στάσης του διεθνούς Τύπου δεν πέρασε απαρατήρητη στην Άγκυρα, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να υιοθετήσει οικονομικά αντίμετρα κατά της Συρίας, αλλά κάλεσε και την Ουάσιγκτον να μη βιαστεί να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης του αλ-Άσαντ από την ηγεσία της χώρας. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο Νταβούτογλου αναλάμβανε μεσολαβητικό ρόλο κομίζοντας μηνύματα στον αλ-Άσαντ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κ.ά. υιοθετούσαν κινήσεις που θέτουν υπό πίεση τη Δαμασκό - και κατ' επέκταση την ωθούν στην αγκαλιά του Ιράν.

Η πληρέστερη αυτή εικόνα της πραγματικότητας μας επιτρέπει να εξάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα για τη συμμετοχή της Άγκυρας -έστω και εν αγνοία της- σε ένα προμελετημένο σχέδιο που προωθείται από ισχυρά κέντρα συμφερόντων και δικαιολογούν τις υψηλόβαθμες επισκέψεις που δέχτηκε πρόσφατα η Τουρκία. Το σενάριο αυτό προκαλεί αδυναμία στην τουρκική ηγεσία, καθώς σε περίπτωση επαλήθευσής του θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δεινά της επέμβασης, όπως κύματα προσφύγων, την ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κουρδικού αγώνα, την κατακόρυφη πτώση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη Δαμασκό και την απώλεια ενός «φίλου» στην περιοχή που είχε σχεδόν απαρνηθεί τα εθνικά συμφέροντά του προς όφελος της Τουρκίας. Στην περίπτωση αυτή, θα ανατραπεί η υλοποίηση των ηγεμονικών σχεδίων της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, καθώς η ίδια θα κληθεί να επιβεβαιώσει την πίστη της σε ισχυρότερα κέντρα αποφάσεων http://www.blogger.com/img/blank.gifσυμμετέχοντας ενεργά στα σχέδιά τους, σενάριο που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 14/8/2011

Για περισσότερα...

10/8/11

Η μουσουλμανική νεολαία της Ρόδου στο στόχαστρο του τουρκικού εθνικισμού


Έντονο προβληματισμό προκαλεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται το εν λόγω ενδιαφέρον δεν αφήνει αμφιβολίες για τις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας.

Την εβδομάδα που πέρασε ο τουρκικός Τύπος φιλοξένησε είδηση που αφορούσε τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη» των μουσουλμάνων της Ρόδου. Οι επίμονες αναφορές στους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου γεννούν βάσιμες υποψίες για οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σύμφωνα με άρθρο της ημερήσιας «Ζαμάν», η οποία ανήκει στην ισλαμική αδελφότητα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αδελφοσύνη» της Ρόδου προσφέρει μαθήματα τουρκικής γλώσσας και ισλαμικής κατήχησης στους λιγοστούς μουσουλμάνους νεολαίους του νησιού.

Το κύριο μήνυμα που επιχειρεί να προωθήσει ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου είναι η ανάγκη παροχής μαθημάτων τουρκικής γλώσσας στη μουσουλμανική νεολαία της Ρόδου, η οποία ας σημειωθεί ότι στην επικοινωνία της χειρίζεται μόνο την ελληνική. Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την ανάγκη παροχής τουρκικών μαθημάτων στη μουσουλμανική νεολαία, η «Ζαμάν» προέβαλε ως επιχείρημα την παύση της διδασκαλίας της τουρκικής στους μουσουλμάνους του νησιού τη δεκαετία του ’70, ως αντίποινα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Εκείνο που προκαλεί το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι η άμεση εμπλοκή της Μουφτίας Ξάνθης, η οποία παρέχει τους απαραίτητους ιεροδιδασκάλους στη μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου για την κάλυψη των θρησκευτικών της αναγκών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιεροδιδάσκαλος Ιλτέρ Μέτσο, πέρα από τα θρησκευτικού χαρακτήρα καθήκοντά του, έχει επιδοθεί, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη», και σε άλλους τομείς, όπως η ισλαμική κατήχηση, η διδασκαλία της τουρκικής και της οθωμανικής, θέματα ισλαμικής ηθικής κ.λπ., σε σημείο που να φτάνει να ζητάει την κηδεμονία και προστασία τους –προφανώς από την Άγκυρα– και επιπλέον «ανοίγματα» από την Ελλάδα («Ζαμάν», 3/8/2011).

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Αδελφοσύνη» Μεμέτ Ζαμαντάκης δηλώνει ότι οι μουσουλμάνοι της Ρόδου δεν κατέχουν επαρκώς την τουρκική, σε βαθμό που να αδυνατούν να κατανοήσουν τα νεοεισαγμένα τουρκικά σίριαλ και είναι υποχρεωμένοι να διαβάζουν τους ελληνικούς υπότιτλους!

Ο σύλλογος των μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη» είναι άμεσο προϊόν της διπλωματικής προσέγγισης που ακολούθησε τα κτυπήματα του εγκέλαδου το 1999. Ο εν λόγω σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 από μια μικρή ομάδα μουσουλμάνων της Ρόδου υπό την ηγεσία του Μουσταφά Σεΐχ. Ο τελευταίος παρέμεινε στην προεδρία του συλλόγου έως το 2007, αποχωρώντας κατόπιν εσωτερικών διαφωνιών.

Το ενδιαφέρον της «Ζαμάν» για τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων δεν είναι καινούργιο. Επιχείρησε να κινητοποιήσει πολλές φορές την τουρκική κοινή γνώμη στο εν λόγω θέμα. Η στιγμή όμως που ήρθε στη δημοσιότητα το τελευταίο άρθρο, λίγο μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έναρξη ερευνών στην ΑΟΖ δυτικά των παραλίων της και ενώ η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, προκαλεί ανησυχίες για τα μύχια σχέδια της ευρύτερης ισλαμικής παράταξης της γείτονας χώρας.

Το ενδεχόμενο να περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας η μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Δωδεκανήσου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για όσους έχουν συνείδηση του τι συνέβη στη Μεγαλόνησο –ή τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη– και δεν θα ήθελαν να δουν την Ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Η μετατροπή της μουσουλμανικής νεολαίας της Ρόδου σε όργανο της Τουρκίας μόνο επιζήμια θα μπορούσε να είναι για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Το ελληνικό κράτος οφείλει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή σήμερα, που το θέμα δεν έχει πάρει ακόμη διαστάσεις και αντιμετωπίζεται ευκολότερα, για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει χιονοστιβάδα σε λίγα χρόνια.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 11/08/2011

Για περισσότερα...

4/8/11

Τι κρύβουν οι αιφνίδιες παραιτήσεις στον τουρκικό Στρατό


«Παραιτήθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί όπλων! Ααααννάπαυση!!! Έτσι είναι πολύ πιο άνετα…» («Γκιργκίρ», 3-10/8/2011)

Αναστάτωση προκάλεσε στην τουρκική πολιτική σκηνή η αιφνίδια παραίτηση της ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στη γείτονα χώρα.

Συνταρακτικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Το βαρύ κλίμα μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και στρατού, που επιβαρύνθηκε εξαιτίας των πρόσφατων απωλειών των ΤΕΔ στη ΝΑ Μικρά Ασία, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις παραιτήσεις του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ισίκ Κοσανέρ, και των αρχηγών όπλων.

Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία των ΤΕΔ λίγες ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής που είχε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο (Τσάνκαϊα) με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως οι απώλειες που προξενούν οι κούρδοι αγωνιστές στις ανατολικές επαρχίες, και οι προαγωγές των στρατηγών που αναμένετο να ανακοινωθούν εντός Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο στρατηγός Κοσάνερ παραιτήθηκε εξαιτίας της αρνητικής στάσης που τήρησε η πολιτική ηγεσία στο αίτημά του για τη διεξαγωγή των νομικών διώξεων εναντίον των μελών των ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια της νομιμότητας και με αίσθηση ευθύνης και Δικαιοσύνης. Ας σημειωθεί ότι περίπου 250 υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί –εκ των οποίων οι 77 συνταξιούχοι– τελούν έως αυτήν τη στιγμή υπό κράτηση στην Τουρκία. Πάνω από 70 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί μάλιστα, οι οποίοι εμπλέκονται στις περίφημες υποθέσεις του παρακράτους «Εργκένεκον» και «Βαριά», παραμένουν φυλακισμένοι δίχως να έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την περίπτωσή τους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια ανώμαλη κατάσταση στις τάξεις του στρατεύματος, καθώς δεν μπορούν να προαχθούν σε θέσεις-κλειδί οι αξιωματικοί που έχουν συλληφθεί και εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει με την παραίτηση της ηγεσίας των ΤΕΔ θυμίζει εκείνη που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, όταν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός είχε αρνηθεί αρχικά να δεχθεί τις προαγωγές που του είχαν προτείνει οι στρατιωτικοί. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου παραιτείται εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τις πολιτικές που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία. Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια ήταν η περίπτωση του στρατηγού Ν. Τορουμτάι, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την ηγεσία των ΤΕΔ κατά τον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου (1991) εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την οπορτουνιστική και επεκτατική πολιτική που ακολουθούσε ο Πρόεδρος Τ. Οζάλ.

Οι ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στο τουρκικό πολιτικό σύστημα είναι απόρροια του χάσματος που ολοένα και μεγαλώνει –κυρίως μετά το 50% που απέσπασε το ΑΚΡ στις πρόσφατες εκλογές– μεταξύ των δύο παρατάξεων, των ισλαμιστών και των κεμαλιστών. Άλλωστε, οι διώξεις εναντίον των στρατιωτικών, που διεξάγονται εδώ και λίγα χρόνια, οδηγεί ορισμένους να μιλούν για αντίποινα εκ μέρους των ισλαμιστών για το «κυνήγι μαγισσών» που είχαν εξαπολύσει οι κεμαλιστές εναντίων των ισλαμιστών μετά το 1997. Σε κάθε περίπτωση η ομαδική παραίτηση της ηγεσίας των ΤΕΔ αποσκοπεί να στείλει αφενός ηχηρό μήνυμα στην ισλαμική ηγεσία για τις περαιτέρω κινήσεις της, και, http://www.blogger.com/img/blank.gifαφετέρου, να θέσει σε επιφυλακή το στράτευμα που τελεί υπό ιδιόμορφο «διωγμό» για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει εφεξής.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 31/7/2011

Για περισσότερα...