13/1/10
Για την επαναλειτουργία της Χάλκης η Άγκυρα ζητά ανταλλάγματα στη Δυτική Θράκη
Aνταλλάγματα στη Δυτική Θράκη ζητά επίμονα η Άγκυρα για να παραχωρήσει άδεια επαναλειτουργίας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τα αιτήματα της τουρκικής ηγεσίας, η οποία επιδιώκει τη μονόπλευρη εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου τουρκοποίησης/μουσουλμανοποίησης μέρους της ελληνικής επικράτειας.
Με αφορμή τη θύελλα που προκάλεσε η κατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης του ελληνορθόδοξου στοιχείου στην Τουρκία, η Άγκυρα αύξησε τις πιέσεις της προς την Αθήνα για την εκ μέρους της παραχώρηση ανταλλαγμάτων στη Δ. Θράκη.
Την εβδομάδα που κύλησε, η τουρκική ηγεσία εξαπέλυσε ένα προσεγμένο επικοινωνιακό σχέδιο για να κλέψει τις εντυπώσεις στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αυτοπροβαλλόμενη με τον τρόπο αυτόν ως «διαλλακτική» χώρα στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ», τηρεί μια σκληρή στάση έναντι του θέματος, επικαλούμενος νομικά κωλύματα, τα οποία «αναφύονται» από το εκπαιδευτικό σύστημα της γείτονος χώρας. Στην εν λόγω συνέντευξη, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο θέμα της Δ. Θράκης, το οποίο είχε θίξει κοντά σε άλλα (Αιγαίο, Κύπρος) με επιστολή που απηύθυνε προς τον έλληνα πρωθυπουργό προ ολίγων εβδομάδων. Ο ισλαμιστής ηγέτης ζητά από την Αθήνα να προβεί βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας σε παραχωρήσεις όσον αφορά τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δ. Θράκης, σε αντιστάθμισμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Συγκεκριμένα ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις στο θέμα της εκλογής του Μουφτή, της αντιμετώπισης της μουσουλμανικής ηγεσίας, της μείωσης της ανεργίας στις τάξεις της μειονότητας και της δράσης των μειονοτικών συλλόγων. Ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τη μεριά του, φάνηκε πιο συγκρατημένος και διαλλακτικός. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN-Turk, τάχθηκε κατά των διακρίσεων προς τους μη μουσουλμάνους πολίτες της χώρας και επεσήμανε ότι η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας στα θέματα της αναγνώρισης των μειονοτικών δικαιωμάτων τον βρίσκει αντίθετο. Ωστόσο, ο Γκιουλ σημείωσε ότι οι «συνθήκες» υπό τις οποίες διαβιώνουν οι μουσουλμανικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ, υπονοώντας την Ελλάδα, «εμποδίζουν τη λήψη των επιθυμητών μέτρων» εκ μέρους της Άγκυρας.
Υπέρ του τουρκικού αιτήματος για ελληνικές παραχωρήσεις βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας τάχθηκε και μερίδα του τουρκικού Τύπου. Η ημερήσια «Μιλιέτ» πρόβαλε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της, ενώ η «Χουριέτ» φιλοξένησε αναλύσεις που αναφέρονταν στο συγκεκριμένο θέμα, όπως εκείνη του Σουκρού Κιουτσούκσαχιν (Μικρός Ιέραξ). Στο άρθρο του ο Κιουτσούκσαχιν υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα δισταγμό αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αλλά σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα και τα ανταλλάγματα που θα δεχθεί να παραχωρήσει. Και συνεχίζει αποκαλύπτοντας τις προτάσεις που έχουν γίνει στην ελληνική κυβέρνηση για: α) τη χρήση του όρου «τουρκικό» για τις μειονοτικές οργανώσεις και συλλόγους, β) την παραχώρηση άδειας ανίδρυσης τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα και γ) την παραχώρηση νεκροταφείου σε μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν τις σoρούς των αποθανόντων ομόθρησκών τους στη Θράκη!
Ας σημειωθεί ακόμη ότι ο τουρκικός Τύπος έδωσε έμφαση στο περιεχόμενο της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφορικά με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δ. Θράκη, η οποία οδεύει προς ψήφιση στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Το σχέδιο της έκθεσης υιοθετεί συστάσεις λίαν αυστηρές προς την Ελλάδα, όπως την αναγνώριση του δικαιώματος της εκλογής του Μουφτή από τη μειονότητα, την υιοθέτηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τον διορισμό των μειονοτικών στον δημόσιο τομέα, τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ κ.λπ., ενώ ζητά από την Τουρκία να άρει τους περιορισμούς που εφαρμόζει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο τουρκικός Τύπος πάντως έσπευσε να ερμηνεύσει τις εν λόγω συστάσεις ως πρόσκληση της ΚΣΣΕ στις δύο πρωτεύουσες να αγνοήσουν τη ρήτρα της αμοιβαιότητας! Και αυτό γιατί προφανώς οι συστάσεις προς τις δύο χώρες είναι μάλλον ασύμμετρες, δηλαδή ευνοούν την Τουρκία (η οποία, ούσα επιφανειακά δημοκρατική, ούτως ή άλλως είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους συστάσεις, τις οποίες αγνοεί κατά πάγια τακτική της), και δεσμεύουν την Ελλάδα, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί ως ευρωπαϊκή χώρα!
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια ότι η Άγκυρα έχει βάλει στο στόχαστρο τη Δ. Θράκη! Οι πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στην Αθήνα για την εφαρμογή της ρήτρας της αμοιβαιότητας σε θέματα σεβασμού θεμελιωδών μειονοτικών δικαιωμάτων είναι ένδειξη δυσπιστίας και απουσίας καλής πίστης εκ μέρους της. Εκείνο που θα πρέπει να μας προβληματίζει, όμως, είναι η αποκάλυψη ότι η Άγκυρα αυτοπροβάλλεται ως ηγέτιδα όλων των μουσουλμάνων της Ελλάδας, είτε πρόκειται για τη μειονότητα στη Δ. Θράκη είτε για τους μετανάστες, υιοθετώντας και προασπίζοντας τα αιτήματά τους! Η μονόπλευρη και διευρυμένη εφαρμογή της ρήτρας της αμοιβαιότητας την οποία ουσιαστικά επιζητά η Άγκυρα πρέπει να απορριφθεί σθεναρά και επίσημα, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί των προθέσεών μας!
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Το Παρόν της Κυριακής - 10/1/2010
Ετικέτες
Δυτική Θράκη,
Εξωτερική Πολιτική,
Θ.Σ. Χάλκης,
Ισλαμιστές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου