29/7/11
Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Μπακού και η νέα απαίτηση «συγγνώμης» της Άγκυρας
Ένταση στις σχέσεις με το Ερεβάν προκάλεσαν οι δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Η προσωπική επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Αρμενίας έρχεται να επιβεβαιώσει την άλλη όψη της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στην περιοχή.
Την εβδομάδα που πέρασε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Μπακού, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεβ. Στην εν λόγω επίσημη επίσκεψη συνόδευσαν τον πρόεδρο της κυβέρνησης ΑΚΡ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, ο υπουργός Ενέργειας Τ. Γιλντίζ και ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Τσαγλαγιάν.
Στις επαφές που είχαν τόσο ο πρωθυπουργός Έρντογαν όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, επικράτησαν θέματα συναφή με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της ασφάλειας. Στον τομέα της ενέργειας τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nabucco», το οποίο αναμένεται να προμηθεύει την Ευρώπη με περίπου 10 δις. εκατ. κυβικά το χρόνο, κατέχει στρατηγικής σημασίας θέση στις σχέσεις τους. Πρόσθεσαν ακόμη ότι οι ήδη στενές σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την κατασκευή ενός επιπλέον αγωγού φυσικού αερίου στον υφιστάμενο Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμης, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει υδρογονάνθρακες από την Κασπία στην Καθ’ ημάς Ανατολή μετά το 2017. Στον τομέα των μεταφορών τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη σιδηροδρομική γραμμή (Μπακού-Τιφλίδα-Καρς), η οποία θα συνδέει τις δύο χώρες μέσω της Γεωργίας, επιτρέποντας έτσι την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, που ήδη κυμαίνονται γύρω στα 2,5 δις δολάρια. Όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, τα δύο μέρη συζήτησαν θέματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα με την ισλαμική κυβέρνηση να υπερθεματίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και τα κυριαρχικά του δικαιώματα στο ορεινό Καραμπάχ. Οι συνομιλίες στον εν λόγω τομέα, ωστόσο, φαίνεται ότι έδωσαν την ευκαιρία στον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας να εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της γειτονικής Αρμενίας με την οποία η Τουρκία είχε επιχειρήσει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της, υπογράφοντας τα γνωστά πρωτόκολλα στην Ελβετία τον Οκτώβριο του 2009.
Στην Αζερική πρωτεύουσα ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας έδωσε νέα δείγματα αλαζονείας έναντι των κρατών της άμεσης περιφέρειας της Άγκυρας. Ο Ερντογάν καταλόγισε πολιτική ανευθυνότητα στον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σέρζ Σαρκισιάν, για απάντηση που έδωσε σε μαθητή κατά τη διάρκεια διαγωνισμού Αρμενικής φιλολογίας, όπου φέρεται να είπε τα εξής: «εμείς πήραμε το Καραμπάχ, οι επόμενες γενιές ας φροντίσουν για το Αραράτ». Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγόρησε ευθέως τον Αρμένιο Πρόεδρο ότι εξάπτει τα πνεύματα, καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των δύο λαών και ωθεί τη νεολαία να τηρεί εχθρική στάση έναντι της Τουρκίας. Τον πρόσταξε δε να ζητήσει συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για το «παράπτωμά» του.
Το σουρεαλιστικό αυτό σχήμα με τον θύτη να παριστάνει το θύμα και να διεκδικεί αποκατάσταση της «αδικίας» μας είναι γνωστό. Ο Έρντογαν κατηγορεί το Ερεβάν για παράνομη κατοχή εδάφους, τη στιγμή που η χώρα του συνεχίζει να παραβιάζει παράφορα τους διεθνείς κανόνες, να απειλεί τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και να εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 39% του εδάφους της Μεγαλονήσου! Υπενθυμίζουμε ότι οι επιθετικές δηλώσεις του Έρντογαν εναντίον του Προέδρου της Αρμενίας έλαβαν χώρα λίγες μόνο μέρες μετά από τις απειλές που εκστόμισε από τα κατεχόμενα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής οικογένειας! Εξάλλου, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ πιέζει και το Ισραήλ και απαιτεί επίμονα από αυτό να ζητήσει συγγνώμη για τα θύματα της «ανθρωπιστικής αποστολής» στη Γάζα του περασμένου Μαΐου!
Η πολιτική εκφοβισμού που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Έρντογαν απέναντι σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής, ικανές να θέσουν φραγμό στις ηγεμονικές διαθέσεις της Τουρκίας και να ανατρέψουν τα σχέδιά της για ανέλιξη στο διεθνές σύστημα, κατά πάσα πιθανότητα θα οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα. Όλα δείχνουν ότι εξαντλείται η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της Άγκυρας. Ακόμη και ισραηλινοί διπλωματικοί κύκλοι φέρονται να έχουν ταχθεί υπέρ του Ερεβάν και της Λευκωσίας, εκφράζοντας την απορία –παρά τις παροτρύνσεις της Χ. Κλίντον για διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας– για το ποιός θα καλέσει τον Έρντογαν να ζητήσει επιτέλους συγγνώμη για την παράνομη κατοχή σημαντικού μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας! («Jerusalem Post», 28/7/2011)
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Ετικέτες
Γενοκτονία,
Εξωτερική Πολιτική,
Ισραήλ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου