25/2/10

Βουλγαρικό δικαστήριο ακύρωσε εκλογή μουσουλμάνου βουλευτή


(Τσιμουδιά!)

Με απόφαση της βουλγαρικής δικαιοσύνης ακυρώθηκε η εκλογή μουσουλμάνου βουλευτή που συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές με το φιλοτουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας. Η εξέλιξη αυτή βαίνει προς την κατεύθυνση του οριστικού φραγμού στις παρεμβάσεις της Άγκυρας στην εκλογική διαδικασία στη Βουλγαρία.

Την εβδομάδα που πέρασε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάσισε την ακύρωση της εκλογής του μουσουλμάνου βουλευτή Ρουσέν Μεχμέντ, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής από τον νομό Ντόμπριτς της Βουλγαρίας με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ), τα στελέχη του οποίου απαρτίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από μουσουλμάνους τουρκογενείς.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος Τάξη, Νομιμότητα και Ασφάλεια, Γιάρε Γιάνεβ, είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα την ακύρωση ψήφων που είχαν προέλθει από εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στην Τουρκία. Αφού εξέτασε την υπόθεση, το Δικαστήριο αποφάνθηκε προσφάτως ότι πάνω από 18.000 εκ των 93.000 ψήφων, οι οποίες προέρχονται από τα εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στην Τουρκία, είναι άκυρες. Έτσι, ο Ρουσέν Μεχμέντ εκπίπτει του αξιώματός του και η έδρα που κατείχε περιέρχεται στο κυβερνών κόμμα Βούλγαροι Πολίτες για την Ανάπτυξη της Ευρώπης. Από τους αντιπροέδρους του κόμματος ΚΔΕ ο Χρίστο Μπίσεροβ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι στις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων δεν σημειώθηκε καμία παρατυπία. Εντούτοις, ας σημειωθεί ότι η απόφαση της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Γιέλεβα, να θέσει σε διαθεσιμότητα τον πρέσβη της Άγκυρας λόγω παρατυπιών έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου 2009.

Η βουλγαρική νομοθεσία επιτρέπει τη λειτουργία εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, εκεί «όπου το βουλγαρικό στοιχείο είναι έντονο. Έτσι, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση λειτούργησαν περίπου 200 εκλογικά κέντρα σε 58 ξένες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 123 εκλογικά κέντρα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, λειτούργησαν στην Τουρκία. Από αυτά τα 36 λειτούργησαν στην Κωνσταντινούπολη, 26 στην Προύσα, 22 στη Σμύρνη, 15 στην Τσορλού (Τυρολόη), 6 στη Νικομήδεια κ.ά. Το δε εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ανάλογο της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα το ΚΔΕ πήρε 88.500 ψήφους (94,7%!) ενώ αύξησε το ποσοστό του πανεθνικά κατά 0,4% σε σχέση με τις βουλευτικές του 2005, σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση και στις έδρες: από 34 έδρες σε 38.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της νοθείας που σημειώθηκε κατά την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στην Τουρκία, γεγονός είναι ότι η Άγκυρα είχε παράσχει κάθε στήριξη για να κινητοποιηθούν τα προσφυγικά σωματεία, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις βουλγαρικές εκλογές, με απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι τάξεις του ΚΔΕ. Εξάλλου, η Υπηρεσία Αλλοδαπών της Ασφαλείας της Τουρκίας παρείχε διευκολύνσεις στην ανανέωση των αδειών παραμονής, ακόμη έως και δύο μόνο μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση! Για δε εκείνους που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν ακόμη και σε αυτό το τελευταίο κάλεσμα και επιθυμούσαν να μεταβούν στη Βουλγαρία για να ασκήσουν το δικαίωμά τους, οι τουρκικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα εμπόδιο στην έξοδό τους από τη χώρα! Με τον τρόπο αυτόν η Άγκυρα στόχευε να κινητοποιήσει τους περισσότερους δυνατούς ψηφοφόρους στο ΚΔΕ, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση του στο βουλγαρικό πολιτικό σύστημα. Και αυτό γιατί ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΔΕ θα αποτελούσε έναν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης για να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα στη Βουλγαρία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει στη γείτονα χώρα να μπει μια τάξη στο θέμα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, όπου οι πιθανότητες νοθείας είναι μεγαλύτερες. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις, επηρεάζεται άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό μας ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα για την επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους της Θράκης οι οποίοι κατά το παρελθόν μεταναστεύοντας στην Τουρκία ή αλλού απώλεσαν τα δικαιώματά τους (βάσει του άρθρου 19). Μια ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Αθήνας στο εν λόγω θέμα θα νομιμοποιήσει αυτόχρημα τις προσπάθειες της Άγκυρας να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη -πράγμα που γίνεται ήδη με τη μετακίνηση χιλιάδων προερχόμενων από τη γείτονα- και κατά συνέπεια και σε πανεθνικό επίπεδο.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 21/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: