29/6/11

Κινδυνεύει να ανατραπεί η εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ



(Σκίτσο του Χασλέτ Σογιόζ, "Η τουρκικού τύπου Δημοκρατία", "Μιλιέτ", 28/5/2011)

Απρόσμενη τροπή έλαβε η απόφαση ακύρωσης της εκλογής κούρδων υποψηφίων βουλευτών από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Μετά την εν λόγω εξέλιξη, κινδυνεύει να ανατραπεί άρδην η εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΑΚΡ την 12η Ιουνίου.<

Το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης στην Τουρκία ανατράπηκε μετά την απόφαση των ανεξάρτητων βουλευτών να μην παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στην Εθνοσυνέλευση. Η εν λόγω απόφαση μειώνει τις πιθανότητες της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει προεκλογικά, προβαίνοντας σε συνταγματική αναθεώρηση κοινής αποδοχής.

Πίσω από την ομόφωνη απόφαση των υποψήφιων βουλευτών που έχαιραν της υποστήριξης του κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), βρίσκεται η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας, η οποία ακύρωσε την εκλογή συνολικά έξι ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση. Ένας από τους εν λόγω ανεξάρτητους βουλευτές είναι και ο Χατίπ Ντιτζλέ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 μηνών «για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ οι υπόλοιποι πέντε κρατούνται στο πλαίσιο της δίκης της «Ένωσης των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν» (ΚCK).

Εκείνο που προκαλεί την έντονη αντίδραση του κουρδικού μετώπου που στήριξε τους ανεξάρτητους υποψηφίους, είναι το γεγονός ότι το YSK είχε εγκρίνει τη συμμετοχή των εν λόγω υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία. Αρνήθηκε, όμως, να επικυρώσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, παραχωρώντας τις θέσεις στους υποψήφιους που είχαν έρθει δεύτεροι στην περιφέρειά τους.

Η απόφαση των κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών να μην παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας, δεν είναι μια απλή ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά συνιστά και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ να συμβιβαστεί προτού εκτραπεί η κατάσταση. Οι Κούρδοι απαίτησαν από την κυβέρνηση ΑΚΡ: α) να μην ορκιστεί βουλευτής ή υποψήφιά τους που επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Ντιτζλέ, β) να τροποποιηθεί η νομοθεσία που εμποδίζει την ορκωμοσία του υποψηφίου τους, και γ) μετά την εν λόγω τροποποίηση να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Ντιτζλέ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών είναι τέτοιος που απειλεί να δυσχεράνει τη θετική εικόνα του ΑΚΡ. Η ισλαμική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση εμβόλιμων εκλογών με βασικούς αντιπάλους τους Κούρδους, καθώς ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση μαζικής παραίτησης τουλάχιστον 28 βουλευτών προκηρύσσονται εκλογές για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αδράνεια και η επιπολαιότητα με την οποία χειρίστηκε την υπόθεση το κυβερνών κόμμα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στο κλίμα ευφορίας και αυτοπεποίθησης που δημιούργησε το πρόσφατο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα (50%).

Εξάλλου, θα πρέπει κανείς να σημειώσει ότι ακυρώθηκε επίσης η εκλογή δύο υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι είναι κρατούμενοι στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Οι εν λόγω υποψήφιοι, ένας καθηγητής και ένας δημοσιογράφος, ωστόσο, δεν έχουν δικαστεί ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την επίσημη θέση της τουρκικής δικαιοσύνης, η ανακριτική διαδικασία και η συλλογή των απαραίτητων αποδείξεων.

Εν κατακλείδι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η σημαντική εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΑΚΡ πριν από δύο εβδομάδες έχει ήδη ξεπεραστεί. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ θα είναι αναγκασμένη στο προσεχές διάστημα να ασχοληθεί με μια μεγάλη πρόκληση του μεγέθους του Κουρδικού ζητήματος. Η επιτυχία που θα σημειώσει στο εν λόγω θέμα, θα κρίνει και το μέλλον τόσο της ισλαμικής παράταξης όσο και του κεμαλικού κατεστημένου στη γείτονα χώρα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 26/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: