6/6/11

Το συνέδριο της Συριακής Αντιπολίτευσης στην Τουρκία


(Getty Images, Συνέδριο Συριακής Αντιπολίτευσης, Αττάλεια, 1/6/2011)

Ισχυρό μήνυμα έστειλε η Άγκυρα στη Δαμασκό φιλοξενώντας συνέδριο της συριακής αντιπολίτευσης στο έδαφός της. Η πραγματοποίηση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποκαλυπτική του τουρκικού ενδιαφέροντος για το μέλλον των τουρκοσυριακών σχέσεων.

Συνέδριο της συριακής αντιπολίτευσης έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στη μεσογειακή πόλη Αττάλεια της Τουρκίας, μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την τουρκοσυριακή μεθόριο. Η πραγματοποίηση του συνεδρίου σε τουρκικό έδαφος μπορεί να ερμηνευτεί ως προειδοποίηση εκ μέρους της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει η Άγκυρα στο εξής απέναντι στο καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Την εβδομάδα που κύλησε, περίπου 200 εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν, με τις ευλογίες της Άγκυρας, συνέδριο στην Αττάλεια. Στο «Συνέδριο για την Αλλαγή στη Συρία» συμμετείχαν μέλη τόσο της εξόριστης αντιπολίτευσης, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, που εκπροσωπήθηκαν από μια ομάδα 40 περίπου ατόμων, όσο και από τη Συρία, όπως οι Κούρδοι της Συρίας, που συμμετείχαν με 65 εκπροσώπους. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η δημιουργία κατάλληλου πολιτικού πλαισίου για να οδηγηθεί η χώρα σε ένα πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα. Για την παρακολούθηση των αποφάσεων και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που αποφασίστηκε στην Αττάλεια, το συνέδριο πρότεινε τη σύσταση ενός συμβουλίου απαρτιζόμενου από 31 μέλη, το οποίο έλαβε την έγκριση των συνέδρων με πλειοψηφία 80%. Στο εν λόγω συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το κοινωνικοπολιτικό φάσμα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν με 4 εκπροσώπους η ομάδα της «Διακήρυξης της Δαμασκού», οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι Κούρδοι της Συρίας και οι νεολαίοι, ενώ με 3 εκπροσώπους συμμετέχουν οι γυναίκες και οι Αλαουίτες. Στο συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι Δρούζοι και οι Χριστιανοί, έχοντας από έναν εκπρόσωπο, αλλά και 7 ανεξάρτητοι. Το εν λόγω συμβούλιο θα είναι επιφορτισμένο με τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία θα επωμιστεί την ευθύνη της πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο συριακό πολιτικό σύστημα.

Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Τουρκία προκάλεσε αρνητικά σχόλια για τη στάση της Άγκυρας, η οποία κατηγορήθηκε για πολιτικό οπορτουνισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναγκάστηκε μάλιστα να δηλώσει ότι το εν λόγω συνέδριο «δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως κίνηση εγκατάλειψης του καθεστώτος αλ-Άσαντ», σημειώνοντας ότι την ίδια περίοδο διαδήλωναν επίσης στην Τουρκία ομάδες που πρόσκεινται στη Δαμασκό («Ζαμάν», 3/6/2011).

Το ότι η Τουρκία άναψε το πράσινο φως για τη φιλοξενία ενός συνεδρίου σύρων αντιπολιτευόμενων στο έδαφός της δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα στρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονται για την ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ σε περίπτωση ανατροπής του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Υπενθυμίζουμε ότι επί αλ-Άσαντ του νεώτερου η Άγκυρα πολλαπλασίασε τα έσοδά της από το διμερές εμπόριο με τη Δαμασκό, εξάλειψε τις πολιτικές τριβές και «εκμηδένισε» τα προβλήματα ασφάλειάς της. Άλλωστε, η ανησυχία της ισλαμικής κυβέρνησης είναι πρόδηλη και από τις πάμπολλες συστάσεις και υποδείξεις που έχει κάνει προς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ από την πρώτη στιγμή της συριακής εξέγερσης. Σημαντικά μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν, της τουρκικής ασφάλειας και διπλωματίας παρέλασαν από τη Δαμασκό επιχειρώντας να τον πείσουν να πάψει να χρησιμοποιεί ασύμμετρη βία προς τα εξεγερμένα πλήθη και να αναλάβει την ηγεσία των μεταρρυθμίσεων.

Ενώπιον των κοσμογονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στη γειτονιά της, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διασφαλίσει το εθνικό της συμφέρον. Στην προσπάθειά της αυτή δεν δίστασε να αναμειχθεί ενεργά ακόμη και στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής της Συρίας. Όλα δείχνουν πως το επόμενο στοίχημα της Άγκυρας είναι να αναλάβουν την εξουσία στη Δαμασκό κύκλοι φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία, ώστε η πορεία των τουρκοσυριακών σχέσεων να δεχτεί όσο το δυνατόν λιγότερα πλήγματα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 5/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: