10/1/12

Η επίσκεψη του Χανίγε στην Τουρκία


Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, ο οποίος κυβερνά τη Γάζα. Η συνάντηση παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της ισχύος των ισλαμικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή.

Την εβδομάδα που κύλησε, ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγε, πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Η επίσκεψή του αυτή αποτελεί μέρος της πρώτης περιοδείας που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από το 2007, ημερομηνία κατά την οποία το κόμμα του ήρθε πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση στην Παλαιστίνη και κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα. Η Τουρκία αποτελεί τον τρίτο σταθμό του ηγέτη της Χαμάς στην περιοδεία του σε χώρες του Ισλαμικού κόσμου. Προηγήθηκε η επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου ανέπτυξε τις σχέσεις του με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και το Σουδάν. Μετά την Τουρκία ο Χανίγε θα επισκεφτεί την Τυνησία, το Μπαχρέϊν, το Κατάρ και, ίσως, –ανεπισήμως- το Ιράν.

Ο Ισμαήλ Χανίγε έγινε δεκτός τόσο από την ηγεσία της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, όσο και από την αντιπολίτευση. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατοικία του στο Σκούταρι. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από 2 ½ ώρες και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τόσο την εσωτερική πολική σκηνή της Παλαιστίνης όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις. Στην εν λόγω συνάντηση παρευρέθηκαν, ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγ. Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, έτσι ώστε να αρθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο σημαντικότερες παλαιστινιακές παρατάξεις, τη Χαμάς και τη Φατάχ. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επανασύστασης της Διοικούσας Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έτσι ώστε ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει μία ισχυρή αντιπροσωπευτική οργάνωση «ομπρέλα». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα δύο μέρη συζήτησαν, ακόμη, θέματα άμεσης προτεραιότητας για τον παλαιστινιακό λαό, όπως ζητήματα δημόσιας υγείας -εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ισραηλινές αρχές - στη Γάζα, η διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού, καθώς και οι περιφερειακές ανακατατάξεις.

Ο Χανιέχ από τη μεριά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν για την υποστήριξη που παρείχε στους παλαιστίνιους της Γάζας στο θέμα της άρσης του αποκλεισμού, και το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση ΑΚΡ στην ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ πριν από λίγους μήνες. Εξάλλου, ο Χανίγε είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την επομένη και τους παλαιστίνιους πρώην κρατούμενους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και διαμένουν στην περιοχή Μπεσίκτας (Διπλοκιόνιο) της Κωνσταντινούπολης μετά την απελευθέρωσή τους από τις ισραηλινές αρχές. Χειρονομία γεμάτο συμβολισμούς ήταν και η συνάντησή του με τη διοίκηση του ισλαμιστικού ευαγούς ιδρύματος ΙΗΗ που είχε πρωτοστατήσει στην υπόθεση της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα την άνοιξη του 2010. Ο Χανίγε έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΙΗΗ, Βιουλέντ Γιλντιρίμ, και εν συνεχεία επισκέφτηκε το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο βρίσκεται σε ναυπηγείο στον Κεράτιο. Εκεί ο Χανίγε εξήρε τη συμβολή των τούρκων «εθελοντών» στην προσπάθεια τερματισμού του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας. Είπε συγκεκριμένα: «θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι οι μάρτυρές σας είναι μάρτυρές μας, οι τραυματίες σας είναι τραυματίες μας και το αίμα σας [που χύθηκε για τον αγώνα μας] είναι δικό μας αίμα. […] Χάρη στους μάρτυρες του «Μαβί Μαρμαρά» εμείς «σπάσαμε» τον αποκλεισμό της Γάζας και σημειώσαμε «νίκη» απέναντι στο Ισραήλ. […] Το αίμα των μαρτύρων του «Μαβί Μαρμαρά» αναμίχτηκε με εκείνο των παλαιστίνιων μαρτύρων, υποσχόμενο ελπίδα σωτηρίας για το μέλλον. Η Τουρκία με το επεισόδιο του «Μαβί Μαρμαρά» επανέκτησε το ρόλο της [στην περιοχή, ρόλο που είχε απολέσει]» («Ραντικάλ», 3/1/2012) Επιπλέον, αναφερόμενος στις εκλογικές επιτυχίες των ισλαμικών κινημάτων στην περιοχή, δήλωσε με νόημα ότι η «Αραβική Άνοιξη», που ταρακούνησε πέρσι την Ανατ. Μεσόγειο, μετατρέπεται σε «Ισλαμική Άνοιξη»! Μετά τις δηλώσεις ο Χανίγε περιηγήθηκε το σκάφος, προσευχήθηκε για τους μάρτυρες και συνάντησε τις οικογένειές τους, με τις οποίες είχε σύντομη συνομιλία.

Η περιοδεία του Χανίγε στις χώρες του Ισλαμικού κόσμου δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με την προσπάθεια, αφενός, ανεύρεσης οικονομικής και πολιτικής στήριξης για το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, και, αφετέρου, παρεμπόδισης οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία περιθωριοποιεί τη Χαμάς και ευνοεί τη Φατάχ. Η επίσκεψη στην Τουρκία προσβλέπει στην ενίσχυση της αντι-Ισραηλινής εικόνας, που επιχειρεί να προβάλει τόσο ο Χανίγε όσο και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, και γι’ αυτόν το λόγο είναι έντονη σε συμβολισμούς. Το πέρασμα του Χανίγε από την Τουρκία ασφαλώς ανεβάζει τις «μετοχές» της Τουρκίας στην περιοχή και ποντάρουν σε θετικό αντίκτυπο στη Συρία, όπου έχει βρει καταφύγιο η ηγεσία της Χαμάς, και το Ιράν, το οποίο ενδιαφέρεται για τα σιιτικά καθεστώτα και δυνάμεις στην περιοχή. Γεγονός είναι πάντως ότι, με το ξέσπασμα της νέας κρίσης μεταξύ Ιράν και Δύσης, η οποία συνέπεσε με την πρόσφατη επίσκεψη του Χανίγε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, έσπευσε να μεταβεί στην Τεχεράνη, ευελπιστώντας να αναλάβει νέες διαμεσολαβητικές προσπάθειες, που θα ενισχύσουν το πολιτικό κύρος και την οικονομική ισχύ της Τουρκίας. Έτσι, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ επιχειρεί να εξαργυρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη στάση της στην υπόθεση του αποκλεισμού της Γάζας και τη στήριξή της στη Χαμάς.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: